Verden

Islandske forskere følger nøye med på Katla

Nye GPS-målinger fra området rundt Eyjafjallajökull viser at trykket i fjellet har lettet. Men forskerne er enige om at situasjonen kan forverre seg på kort varsel.

  • Kristjan Molstad

— Det er rett og slett umulig å si, sier Brýndis Brandsdóttir, spesialist i geofysikk ved Islands universitet, til Aftenposten.no.

— Vi følger svært nøye med både Eyjafjallajökull og Katla, og GPS-målingene er vårt beste verktøy akkurat nå. Vi har seks målestasjoner i området, og alle viser nå det samme:

Det er mindre trykk i fjellet, og grunnen i området har sunket noe ned. Det heller ikke registrert noen bevegelser i retning av vulkanen Katla, sier Brandsdóttir.

Dersom den sovende vulkanen skulle våkne til liv, er det duket for et langt større utbrudd enn det vi har sett de siste ukene. Historisk sett har Katla utbrudd omtrent en gang hvert 100. år - siste gang i 1918.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utbruddet har endret karakter det siste døgnet, og mindre aske spys nå ut av vulkanen. (FOTO: AP Photo/Brynjar Gauti ) Foto: Brynjar Gauti

— Følger fra time til time

Fly fra den islandske kystvakten, Landhelgisgæslan, flyr daglig over utbruddet, og bekrefter at askesøylen som i forrige uke sto inntil 11 kilometer opp i været nå er rundt to kilometer høy. Utbruddet ser ut til å være inne i en mindre eksplosiv fase - men det er ikke mulig å si hva som skjer videre.

— Det kan komme ny tilstrømming av lava og dermed et nytt utbrudd. Det eneste vi kan gjøre, er å følge situasjonen fra time til time ved hjelp av GPS-målerne og seismografene til det meteorologiske instituttet, sier Brandsdóttir.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ingen skjelv siste døgn

På hjemmesidene til Veðurstofan kan man følge jordskjelv over hele Island direkte.

— Akkurat nå er det ingen jordskjelv, det har det ikke vært siden kl. 20 norsk tid mandag. Vi har likevel registrert en viss uro i bakken, som antagelig henger sammen med at utbruddet endret karakter fra å spy ut mye aske til å slynge ut lava, sier Brandsdóttir.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soloppgang over Eyjafjallajökull tirsdag. (FOTO: REUTERS/Lucas Jackson) Foto: LUCAS JACKSON

Ingen garanti mot ny askesky

De islandske forskerne har også foretatt en kjemisk analyse av asken fra utbruddet. Surhetsgraden på lavaen kan blant annet si noe om hvor gammel den er. Prøvene tyder på at lavaen fra de første dagene av utbruddet har ligget i vulkansystemet i flere tiår, mens den lavaen som nå kommer ut er ferskere.

— Men dette gir oss ingen pekepinn om hva som kan skje videre. Selv om utbruddet nå har endret karakter og askeskyen er erstattet av lava, finnes det ingen garanti for at utviklingen ikke kan reverseres og at vi kan få en ny, stor askesky, understreker Brandsdóttir.

— Det eneste man kan gjøre, er å følge med på asken i atmosfæren og tilpasse flyvningene deretter. Dette gjelder ikke bare i denne spesielle situasjonen, men allment. Folk flest er nødt til å innse at vi må tilpasse oss vulkanenes lynne, og ikke omvendt.

Les også

  1. Åpner luftrommet over hele Norge

  2. Ber Stoltenberg redde luftfarten

  3. Jorden kan bli lagt brakk

Dette satellittbildet fra NASA fra mandag viser den mindre røykskyen fra Island mot Europa. Foto: AP Photo/NASA