Verden

Mossack Fonseca stenger flere kontorer

Advokatfirmaet i sentrum av Panama Papers-avsløringene legger ned sine kontorer i den britiske enklaven Gibraltar og på Jersey og Isle of Man.

Foto: Carlos Jasso / X03028

  • NTB

– Det har vært en tung avgjørelse å ta, etter som Mossack Fonseca har vært til stede i disse territoriene i over 20 år, sier selskapet i en pressemelding.

Selv om de tre kontorene blir lagt ned, lover selskapet å fortsette å betjene alle sine klienter.

Kunngjøringen om nedleggelsene kommer snaut åtte uker etter at de første rapportene om Panama-papirene dukket opp.

Detaljer fra nesten fire tiår med arkivopplysninger fra Mossack Fonseca er avslørt.

Opprettet selskaper i skatteparadis

Først og fremst viser avsløringene hvordan banker i en rekke land- inkludert DNBs datterselskap i Luxembourg, brukte advokatfirmaet til å hjelpe kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

Blant dem som hadde benyttet seg av Mossack Fonsecas tjenester dukket det opp en rekke politikere, kjendiser og velstående mennesker over hele verden.

Selv om det å ha et selskap i et skatteparadis i seg selv ikke er ulovlig, åpner det for å unndra opplysninger fra andre lands myndigheter. Det gjør at enkelte bruker slike selskaper til skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Samtidig brukes de ofte i bistandsssammenheng, fordi flere av landene som mottar bistand ofte mangler et pålitelig bankvesen og annen økonomisk infrastruktur.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Panama
  3. Luxembourg