Verden

Angrep mot baser i Myanmar. Rapporter om hundretalls væpnede sammenstøt i april.

Onsdag denne uken angrep opprørere fra karenfolket en burmesisk militærpost på grensen mot Thailand.

Protestene mot militærregimet i Myanmar øker. Torsdag skal to militærbaser ha blitt angrepet. FN frykter en alvorlig hungersnød i landet.

  • Gunnar Kagge
    Journalist

– Se hvor mange mennesker de har drept de to siste månedene. Om vi bare lar det skje og ikke gjør noe, vil mange flere uskyldige dø.

Tidligere denne uken snakket 15 år gamle Za med The Guardian.

Etter å ha deltatt i protestene mot militærkuppet har han og tre eldre brødre flyktet over grensen til Thailand.

Guttene har kastet molotov cocktails – hjemmelagede bensinbomber – mot en politistasjon. Sammen med venner deltok de i andre voldelige demonstrasjoner.

Den eldste broren, Lin (21), sier at når politiet får folket til å føle usikkerhet, må folket gjøre politiet usikre. Derfor demonstrerte de. Nå er mange av vennene deres arrestert. De følte det var tryggest å flykte.

Demonstranter protesterte tirsdag i byen Dawei mot militærkuppet i Myanmar.

FN og hjelpeorganisasjoner advarer om at landet kan være på vei inn i en sultkatastrofe. Uroen kommer på toppen av både pandemi og dyp fattigdom.

Opprørsgruppene tar offensiven

Den siste demonstrasjonsbølgen begynte i februar i år. Da grep landets generaler inn i politikken. De avsatte den demokratisk valgte regjeringen. Siden har det vært vanskelig å få sikker informasjon om hva som skjer i Myanmar. Men det kommer stadig rapporter om både demonstrasjoner og angrep mot militærregimet.

De fire brødrenes demonstrasjoner er en liten del av en større bølge. Aksjonene mot regimet blir stadig mer voldelige.

I Myanmar er det mange opprørsgrupper. Mange av dem er dannet av etniske minoriteter som lenge har ment at den sentrale regjeringen undertrykker dem. Noen av disse gruppene har våpen og trening som gjør det mulig å angripe militærbaser.

Tirsdag skal geriljasoldater ha satt fyr på en militærpost på grensen mot Thailand.

Karenfolket utgjør omtrent 7 prosent av befolkningen. De har lenge vært i opposisjon til landets myndigheter.

Siden februar har det vært en rekke sammenstøt mellom Karen-geriljaen og Myanmars hær. Jetfly fra landets flyvåpen har gjentatte ganger bombet landsbyer som tilhører karenfolket, og samtidig har hæren flyttet store bakkestyrker til de nærliggende områdene. Det har fått mange til å frykte en storskala offensiv fra hæren.

337 voldelige konfrontasjoner i april

Nathan Ruser, som følger situasjonen i Myanmar for Australian Strategic Policy Institute (ASPI), har plottet inn 337 voldelige konfrontasjoner i Myanmar i april, skrev han på Twitter onsdag.

Det dreier seg hovedsakelig om væpnede sammenstøt, artilleriild, skyting, eksplosjoner og luftangrep, i tillegg til ildspåsettelse og vold mot sivile, viser hans detaljerte oversikt.

Opp mot 25.000 sivile har rømt landsbyer, og skjuler seg nå i jungelen eller huler, opplyser Dave Eubank i den humanitære hjelpeorganisasjonen Free Burma Rangers overfor AP.

Ifølge Reuters viser dette bildet at demonstranter har sluttet seg til bevæpnede styrker i karenfolket. Nyhetsbyrået kan ikke garantere at det er «ekte».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble to militære flybaser angrepet torsdag. En av dem er landets viktigste flybase, Meiktila.

Journalisten Than Win Hlaing sier at det ble skutt fem raketter mot basen.

Onsdag meldte FN at det har vært opp mot 50 sammenstøt mellom militære og opprørere i provinsen Kachin. Både opprørere og militæret skal ha brukt bombekastere. 5000 sivile ble drevet på flukt. De færreste har turt å reise hjem, ifølge FNs koordinator for humanitær hjelp.

I nabostaten Shan skal over 10.000 ha blitt drevet fra hjemmet sitt.

De fire brødrene The Guardian snakket med er ikke alene i Thailand. Tusenvis av burmesere har flyktet til nabolandet.

Les mer om

  1. Myanmar
  2. Vold
  3. FN
  4. Aung San Suu Kyi