Putins regime slår jernring rundt Moskva i frykt for demonstrasjoner

MOSKVA (Aftenposten): Russiske myndigheter bruker sterke virkemidler for å hindre støttemarkeringer for opposisjonsleder Aleksej Navalnyj.

Det er et stort politioppbud rundt demonstrasjonen

– Russland vil bli fritt!

– Fri Navalnyj!

Slik lød de taktfaste ropene fra demonstrantene i nærheten av Kreml i Moskva. Klokken 18 norsk tid onsdag startet en stor demonstrasjon i Moskva.

Én av de tusenvis av demonstrantene var 19 år gamle Nastja.

– Jeg var redd for å gå hit, men det er viktig. Frykt sprer seg i samfunnet. Navalnyj fortjener en rettferdig rettssak. Jeg elsker landet mitt, det er derfor jeg er her, sier Nastja.

Nastja (19) deltar i demonstrasjonene i Russland.

Folk demonstrerte fordi de ville vise støtte til Russlands mest profilerte opposisjonspolitiker, Aleksej Navalnyj. Det siste året er han både blitt forgiftet, arrestert og fengslet av det russiske regimet.

Mange trekker en direkte linje mellom hans arbeid for å avdekke og bekjempe korrupsjon i de politiske sirklene rundt Vladimir Putin, og det de mener er politiske represalier.

Demonstrantene ber om at Navalnyj blir løslatt.

Det ble arrangert en lang rekke demonstrasjoner i flere byer i Russland onsdag. Myndighetene sa at demonstrasjonene ikke var godkjent og advarte folk mot å delta.

Moskva-politiet sier at rundt 6000 mennesker deltok i Nevalnyj-protester, ifølge Interfax nyhetsbyrå. Samtidig meldte den uavhengige organisasjonen Hvite tellere at mellom 15.000 og 20.000 mennesker deltok i Moskva-demonstrasjonene. Aftenpostens korrespondent i Moskva anser anslaget på opptil 20.000 mennesker som reelt.

Gruppen OVD-Info, som overvåker protester og arrestasjoner i Russland, sier at mer enn 1700 mennesker er blitt arrestert i protestene rundt om i landet.

200 pågrepet

Demonstrasjonene blir forsøkt stanset av russiske myndigheter. De har satt inn store sikkerhetsstyrker og pågrepet en lang rekke av Navanyjs støttespillere.

Russisk politi har pågrepet den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs rådgiver og høyre hånd Ljubov Sobol. Også Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj er pågrepet.

De to ble pågrepet onsdag morgen, opplyser personer i Navalnyjs krets. I tillegg ble Navalnyjs kontorer i St. Petersburg gjennomsøkt av politiet, skriver NTB.

Nesten 200 er så langt pågrepet i forbindelse med de planlagte demonstrasjonene, ifølge OVD Info.

Navalnyj-medarbeidere har lagt ut videoer av demonstranter som samler seg i bykjerner og roper slagord som «Putin er en morder» og «ned med tsaren!». De hevder russiske myndigheter har fengslet Navalnyj av politiske årsaker.

Slik så det ut én times tid før demonstrasjonene skulle begynne. Politiet hadde tømt området:

Stenger av områder rundt Kreml

President Vladimir Putin tok ingen sjanser. Plassen foran Kreml var stengt av med gjerder og bevæpnet politi. I alle sidegater stod det store politibusser klar til å frakte eventuelle demonstranter bort.

Også ved Pusjkin-plassen litt nord for Kreml, hadde politiet sperret av området.

Slik var det i mange timer.

Navalnyj avslørte i januar det som skal være Putins ekstremt ekstravagante hemmelige palass ved Svartehavet. Putin har avvist at han har noe med eiendommen å gjøre. Saken økte temperaturen rundt Navalyj og hans støttespillere ytterligere.

Navalnyj har siden 31. mars sultestreiket for å få legehjelpen han har krav på. Hans lege, Anastasia Vasilyeva, har uttalt at Navalnyj når som helst kan dø av nyre- eller hjertesvikt.

Menneskerettseksperter fra FN sier livet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj står i fare, og at han må evakueres på medisinsk grunnlag.

– Vi mener Navalnyjs liv er alvorlig truet, sier de fire uavhengige ekspertene, som ikke snakker på vegne av FN. De ber russiske myndigheter sørge for at han «har tilgang til sine egne leger, og tillater at han blir evakuert for presserende medisinsk behandling utenlands».

Demonstrantene ber om at Navalnyj blir løslatt.

– Putin frykter folkeopprør

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Hun sier at det er ett scenario Putin frykter mer enn noe annet: En fargerevolusjon over samme lest som i Ukraina i 2013 og 2014.

Demonstrasjonene her førte til at president Janukovitsj ble avsatt.

Hun forklarer at Putins tese er at vestlige land kan bruker den typen opprør som et våpen for å felle hans regjering. Det er derfor Putin nå gjør alt i sin makt for å hindre folk i å demonstrere.

– Nå har russiske myndigheter bikket et punkt hvor de velger å bruke hard hånd for å slå ned opposisjonen. Jeg tror det er fordi man er redd. Denne typen håndtering av demonstranter er noe Putin har vegret seg mot tidligere på grunn av den politiske kostnaden de vet det får. Det vi ser nå, er trist og skummelt, sier Wilhelmsen.