Verden

Hillary Clinton vil bli USAs neste president

Hillary Clinton stiller som Demokratenes presidentkandidat til valget i 2016.

  • Thomas Olsen
    Journalist

«Hillary for America» var slagordet da det ved 21-tiden søndag kveld ble klart at Clinton stiller som Demokratenes presidentkandidat i 2016. Logoen til storfavorittens kampanje er en blå H for Hillary med en rød pil fremover.

«Det er offisielt: Hillary stiller som presidentkandidat», skriver sjefen for Clintons kampanje, John Podesta, i en epost som har gått ut til folk som støttet Clinton under valgkampen i 2008.

Kort tid etter eposten ble nettsidentil Clinton oppdatert med et nytt utseende og en video med tittelen «Getting Started».

-Vanlige amerikanere trenger en forkjemper. Jeg vil være den forkjemperen, sier Clinton i videoen.

Frir til familier

-Jeg gifter meg i sommer med en jeg virkelig bryr meg om, sier en mann i videoen mens det vises bilder av at han leier en annen mann. Det antyder at Clinton vil gjøre kampen for homofile ekteskap til en kampsak.

Les også:

Les også

Clinton er ingen sikker vinner

I tillegg inneholder videoen frierier til middelklassefamilier, pensjonister, eiere av små bedrifter og spansktalende innvandrere.

-Jeg gjør meg også klar til å gjøre noe. Jeg stiller som presidentkandidat. Amerikanere har kjempet seg tilbake fra vanskelige økonomiske tider, men systemet favoriserer fortsatt de på toppen, sier Clinton i videoen.

— Du kan gjøre mer enn bare å klare deg, du kan komme deg opp og frem og bli der. Når familiene står sterkt, er USA sterkt, fortsetter hun.

Reiser til Iowa

Twitterskriver Clinton at hun nå er klar for å starte kampen om stemmene og allerede er på vei til delstaten Iowa. Den er først ut i den lange nominasjonskampen, og partiets nominasjonsmøte der holdes 18. januar neste år. Det første nominasjonsvalget holdes i New Hampshire 26. januar.

Så går det slag i slag fram til den såkalte «supertirsdagen» 1. mars og Demokratenes landsmøte i juli.

Foreløpig har ingen andre meldt seg på i kampen om nominasjonen, og Clinton er trolig den største forhåndsfavoritten i nyere amerikansk historie.

Selve presidentvalget holdes 8. november 2016.

Ingen utfordrere

— Clinton har allerede vunnet det såkalte «usynlige primærvalget». Hun har klart å samle enorm støtte i det demokratiske partiet, fra senatorer, guvernører og mange innflytelsesrike partimedlemmer, sier redaktør Are Tågvold Flaten i det norske nettstedet amerikanskpolitikk.no.

Han mener ingen andre kan utfordre 67 år gamle Clinton på demokratisk side.

- Flere vil nok benytte nominasjonsvalget som en anledning til å snakke om sine saker og markere seg. Det eneste som kan stoppe Hillary Clinton, er sykdom eller tidenes politiske skandale, sier Flaten.

Les også:

Les også

Har én ukes frist for å lansere seg selv som kandidat

Uunngåelig kandidat

Jan Arild Snoen er enig i at ingen kan utgjøre en trussel mot den tidligere førstedamen, senatoren og utenriksministeren.

— Ingen vil finansiere en motkandidat til Hillary, det mener de ville vært penger ut av vinduet, sier Minerva-journalisten og USA-entusiasten til Aftenposten.

Jan Arild Snoen tror ikke noen kan utfordre Clinton i kampen om nominasjonen.

Visepresident Joe Biden, senator Elizabeth Warren, New York-guvernør Andrew Cuomo og tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley er blant de få som nevnes som potensielle utfordrere for Clinton.Det er derimot lite sannsynlig at Biden vil utfordre den tidligere førstedamen, og Warren har flere ganger sagt at hun ikke vil stille.

— O’Malley stiller nok, han har et stort ego. En del tenker videre og vil posisjonere seg for å bli en eventuell visepresidentkandidat. Stiller Warren, er det for å hindre Hillary i å gå for langt til sentrum. Mange på grasrota i partiet er redd for det, og det vil nok komme en utfordrer fra venstre, forteller Snoen.

Les også:

Les også

Tea Party-favoritt lanserer seg selv som presidentkandidat

Hardere kamp hos republikanerne

På republikansk side har så langt Kentucky-senator Rand Paul og Texas-sentor Ted Cruz meldt seg på i kampen.

Det er ventet at Florida-senator Marco Rubio vil kunngjøre sitt kandidatur mandag. I tillegg regnes tidligere Florida-guvernør Jed Bush som en av favorittene i kampen om nominasjonen.

I løpet av våren ventes det også at Scott Walker, Rick Perry, Mike Huckabee, Chris Christie og en rekke andre republikanere vil kunngjøre at de stiller som kandidater.

Obama støtter Clinton

Bill og Hillary Clinton gjør seg klare for å kjempe om å kunne flytte tilbake til Det hvite hus.

– Hun var en formidabel kandidat i 2008. Hun var en viktig støttespiller for meg i valget. Hun var en utmerket utenriksminister. Hun er min venn, og jeg tror hun ville blitt en ypperlig president, saObamaunder en pressekonferanse i Panama by.Les også:

Les også

Kan e-postene hindre Clintons vei til Det hvite hus?

Den rause omfavnelsen fra USAs nåværende president kom lørdag, kvelden før det var ventet at Clinton ville kunngjøre at hun vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016, skriver NTB.

Clinton tapte forObamai nominasjonsvalget i 2008. Hun ble sidenObamas utenriksminister.

Les også

  1. - Clinton kunngjør sitt presidentkandidatur søndag

  2. Herfra skal Clinton styre valgkampen

  3. Rand Paul fester blikket på Det hvite hus

  4. Texas-senator Ted Cruz førstemann i presidentkampen