Verden

Martin Schulz enstemmig valgt til SPD-leder

Martin Schulz er enstemmig valgt til ny leder for det tyske sosialdemokratiske partiet SPD

Martin Schulz er ny populær leder for de tyske sosialdemokratene SPD. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

Partiets ledelse nominerte Schulz til ny leder i januar etter at Sigmar Gabriel, som hadde vært leder lenge, trådte til side. Schulz har vist seg som så populær at SPD siden det har økt kraftig på meningsmålingene.

I en tale til et ekstraordinært landsmøte i Berlin i helgen mintes 61 år gamle Schulz partiets 154 lange historie i kamp for arbeidernes rettigheter. Han lovte at SPD med ham som leder vil gå inn for større bevilgninger til helse og utdannelse.

Schulz, som inntil nylig var president for EU-parlamentet, sa at han vil arbeide for å styrke internasjonalt samarbeid. Det gjelder også USA, selv om han fordømte det han kalte Donald Trumps antidemokratiske og rasistiske retorikk.

Schulz var eneste kandidat til å bli ny leder, og han fikk 100 prosent av landsmøtets stemmer.

Den siste meningsmålingen i avisa Bild am Sonntag viser at SPD har økt til 32 prosent, bare 1 prosentpoeng bak statsminister Angela Merkels kristeligdemokratiske blokk.

Dermed har Schulz mulighet for å bli Tysklands neste statsminister dersom han klarer å danne en koalisjon med venstrepartiet Die Linke og De grønne.

(©NTB)

Les mer om

  1. SPD
  2. Martin Schulz