Verden

Trump og Merkel drøftet atomvåpen og jihadister

USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel drøftet atomtrussel, Midtøsten og terror i et møte i Hamburg i forkant av G20-toppmøtet. 

Atomtrusselen fra Nord-Korea var blant temaene USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel drøftet da de møttes i Hamburg torsdag kveld. Foto: Michael Kappeler / AP / NTB scanpix
  • NTB
USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom Hamburg torsdag ettermiddag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom Hamburg torsdag ettermiddag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix 

Det bekrefter den tyske regjeringen i en kort pressemelding torsdag kveld.

I løpet av det timelange møtet snakket de to statslederne også om spenningene i Midtøsten og den langvarige konflikten i det østlige Ukraina.

Offisielle talspersoner i Tyskland ville ikke kommentere om klimaendringene ble tatt opp i samtalen mellom Merkel og Trump. Også Tyskland og USAs utenriksministre Sigmar Gabriel og Rex Tillerson deltok på møtet.

Møtet var det tredje i rekken mellom de to regjeringslederne siden Trump ble innsatt som USAs president i januar i år.

Trump ankom den tyske byen like før klokka 16 torsdag i anledning G20-toppmøtet som starter fredag.

Klima og handel er to spørsmål der det ventes konfrontasjoner på G20-møtet. Det skyldes ikke minst den politiske linjen til Trump, som har «Amerika først» som motto for sin handelspolitikk, og som har bestemt seg for å trekke USA ut av Parisavtalen.

Tidligere på dagen talte Trump i Polens hovedstad Warszawa, før han sammen med blant andre førstedame Melania Trump reiste videre til Tyskland.

G20-toppmøtet starter i Hamburg fredag 7. juli. Samme dag skal Trump og Russlands president Vladimir Putin for første gang møtes ansikt til ansikt.

  • Møtet mellom alle de viktigste landene i verden avdekker en ny realitet: De har ingen sjef.

Vil ikke gå i detaljer om innblanding i det amerikanske valget

USAs president Donald Trump sier ingen kan vite med sikkerhet hvem det var som sto bak forsøkene på å påvirke det amerikanske presidentvalget. 

– Jeg mener det godt kan ha vært Russland, men det kan også ha vært andre land. Jeg vil ikke gå inn i detaljer. Men jeg tror mange har blandet seg inn. Dette har pågått lenge, i mange, mange år, sa Trump på en pressekonferanse sammen med Polens president Andrzej Duda.

– Ingen kan vite med sikkerhet, sa Trump.

Trump kritiserte også forgjenger Barack Obama for å ikke ha gjort nok for å forhindre russisk innblanding.

– Da Barack Obama var president, fikk han vite om dette i august. Valget var i november. Det er mye tid. Han gjorde ingenting med det. Hvorfor gjorde han ingenting med det? spurte Trump.

Russiske myndigheter har avvist innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Den amerikanske presidenten var torsdag i Polen, hvor han blant annet holdt en tale for en jublende folkemengde i Warszawa. Trump reiste deretter videre til Hamburg for G20-toppmøtet. Der skal han fredag møte Russlands president Vladimir Putin ansikt til ansikt for første gang.

Les mer om

  1. G20
  2. Donald Trump
  3. Angela Merkel
  4. Tyskland
  5. Vladimir Putin
  6. Russland
  7. USA