Meteorolog om hetebølgen i Sør-Europa: – Unormalt varmt

Nordmenn som reiser på sydenferie til Sør-Europa, advares mot svært høye temperaturer. Personer som ikke har opplevd lignende temperaturer, bør være forsiktige, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Turister i Alhambra bruker parasoller for å beskytte seg mot solen. «Det røde fortet» er Granadas klart største turistattraksjon, og mye foregår utendørs uten skygge.

Spania og andre deler av Middelhavet opplever temperaturer på godt over 40 grader denne uken. Kontrastene blir store sammenlignet med været vi opplever hjemme i Norge.

– Temperaturene i Sør-Europa og spesielt i Spania er ikke hverdagskost for nordmenn. Personer som ikke har opplevd lignende temperaturer, bør være forsiktige, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt Eldbjørg Moxnes til Aftenposten.

Hetebølgen vil spesielt ramme de indre sørøstlige delene av Spania. Der vil temperaturen midt på dagen onsdag og torsdag kunne bikke 44 grader.

– Dette er unormalt varmt. I Madrid er for eksempel normaltemperaturen i juli 32 grader, sier Moxnes.

Hun har en rekke tips til nordmenn som skal reise til de utsatte områdene:

– Sørg for å ha aircondition på rommet, drikk nok vann, ta pauser fra solen, og søk ut til kystområdene hvor det trekker litt mer.

Det var hett å være turist i store deler av Spania onsdag. Torsdag er det meldt varmerekord i Granada.

Det er likevel forventet at temperaturene vil synke noe mot helgen, men likevel vil temperaturene være opp mot 40 grader.

Den spanske avisen El Pais melder at temperaturen kan komme opp i 46,9 grader i Andújar i provinsen Jáen. For provinsene Granada, Sevilla, Cácares, Jáen, Córdoba og Badajoz er det utstedt et såkalt «rødt varsel», hvor de høyeste temperaturene er ventet torsdag.

For dem som håper på at hetebølgen skal bevege seg nordover, må Moxnes dessverre skuffe.

– Det ser vel ikke akkurat ut som at disse temperaturene vil trekke nordover. Vi får litt av det samme skiftende norske sommerværet og ikke de aller høyeste temperaturene. Det er hvert fall ikke noen tegn på store endringer denne uken, sier hun.

Det er også varslet høye temperaturer i Portugal, opp til 45 grader i regionen Alentejo som ligger i sørlige/sentrale Portugal.

For områdene rundt Guarda, Castelo Branco, Portalegre, Évora og Beja er det utstedt «oransje varsel», som er det nest høyeste på en skala fra en til fire. Oransje varsel indikerer en værsituasjon med moderat til høy risiko, ifølge den portugisiske avisen Público.

Lege: – Hold deg unna alkohol

TV2.no har snakket med lege Kjell Vaage, som driver legekontor i Norge og på Gran Canaria. Til TV2 sier han at temperaturene kan være dødelige.

– Når man kommer ned til et område hvor man ikke er akklimatisert, må du ta hensyn. Du må drikke godt med væske hele dagen, opptil fem liter, sier Vaage.

Den norske legen forteller at det er viktig å få i seg riktig væske.

– Både kaffe, te, cola og ikke minst alkohol er vanndrivende, så da gjør du situasjonen enda verre. Hold deg unna alkohol i denne varmen, oppfordrer legen.