Verden

"Grådige Grace" sjokkerer fattige undersåtter

Når Mugabe-regimets dager en gang er talte, må førstedamens lettvinte omgang med statens penger granskes, krever zimbabwiske menneskerettighetsaktivister.

  • Israel
  • Haifa
  • Jørgen Lohne

Harare (Aftenposten): Hun skal ha fylt opp et privat jetfly med pakker av luksusvarer fra Gucci og Ferragamo, fått kastet en hvit farmerfamilie på dør fordi hun ville ha huset deres. Hun skal også ha fått bygget sitt eget "Graceland", en 30-roms villa, for skattebetalernes penger.Zimbabwes president Robert Mugabe (84) kunne neppe funnet en livsledsager som står fjernere fra hans opprinnelige marxistiske grunnsyn enn Grace (42), hans kone nummer to og hans tidligere sekretær.Før det internasjonale samfunn ga henne innreiseforbud til mange vestlige land som et ledd i sanksjoner mot regimet, var fru Mugabe en flittig gjest på både det ene og det andre rådyre varehuset i London og Paris. The Times har beskrevet en handlerunde i London omtrent slik:Grace insisterte på en suite på det fasjonable Claridge’s Hotel. Med livvaktene på slep, cruiset hun gjennom Harrods før hun fikk lastet innkjøpene inn i den ventende limousinen.

Smale føtter

Førstedamen har for lengst fått økenavnet "førsteshopperen", og blir på folkemunne også kalt " Grådige Grace" av zimbabwere som under hennes manns vanstyre har svært vanskelig for å få penger til bare det mest nødvendige av klær og sko.— Jeg har så smale føtter, var hun uklok nok til en gang å uttale til en journalist: - Det er derfor jeg bare kan bruke Ferragamo-sko.

Smugler ut?

Da Grace i noen dager rundt valget 29. mars var sjelden å se offentlig ved sin aldrende ektemanns side, gikk ryktene fort i Harare:Var hun i ferd med å få smuglet luksusartiklene sine ut av landet, for å unngå å få dem beslaglagt dersom mannen skulle miste makten? Kanskje har hun fraktet hauger av rådyre kreasjoner til Malaysia, ekteparets favoritt-reisemål og landet som allerede har antydet at det vil ta i mot Mugabe hvis han må gå i eksil?- Hun har allerede ydmyket zimbabwerne alt for lenge med sin livsstil, sier en menneskrerettighetsadvokat til den sørafrikanske avisen The Sunday Times. - Hun må ikke få slippe unna med dette.

En Afrikas Imelda?

I 2006 avslørte den samme avisen at Gideon Gono, som nå er sjef for Zimbabwes nasjonalbank, hadde bidratt til lyssky finansiering av førstedamens shoppingturer.- Det ville være en alvorlig svikt av en eventuell ny regjering i Zimbawe dersom den ikke klarer å få etterforsket Grace Mugabe. Det må klargjøres om hun har fått bruke penger som er skaffet på ulovlig vis og hvor alt hun har røvet til seg befinner seg, sier Geoff Hill, forfatter av boken What happens after Mugabe? (Hva skjer etter Mugabe?)- De fant 888 håndvesker og 1060 par sko i Imelda Marcos’ gemakker etter at hennes mann Ferdinand var kastet ut av presidentpalasset på Filippinene i 1986. Nå lurer zimbabwerne på hva de finner hos "førsteshopperen" når det en gang skal ryddes etter president Mugabe, skriver The Sunday Times.Grace Mugabe har neppe noen innsigelser mot at ektemannen kjemper med nebb og klør mot å bli pensjonist etter at svært mye tyder på at han tapte presidentvalget mot opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Aftenposten mandag: Les mer om situasjonen i Zimbabwe, blant annet om turistene som nå holder seg unna på grunn av uroen! Mer om denne saken:


Les også

  1. Opposisjonen vil kjempe mot omtelling i Zimbabwe

  2. Hevder Zimbabwe ikke er i krise

  3. Opposisjonen i Zimbabwe oppfordrer til generalstreik

  4. Nekter å delta i ny valgomgang

Robert Mugabes kone Grace er kjent for å ha et forbruksmønster landets innbyggere bare kan drømme om. Her under feiringen av presidentes 83-årsdag. Foto: AP