Verden

Iran: - Hamas har rett til å ha våpen

Iransk minister mener palestinerne har rett til å forsvare eget land med raketter.

En rakett avfyres fra palestinsk side av grensen mot Israel. - Hamas har rett til å ha våpen, sier Irans utenriksminister Manouchehr Mottakki. Det var Hamas' raketter mot Israel etter at den forrige våpenhvilen var over som fikk Israel til å iverksette sin tre uker lange militæroperasjon mot Gaza. FOTO: AP

 • Mari Torsdatter Hauge
Les også

Israelske styrker ute av Gaza

Les også

Hamas sverger å ruste opp igjen

Iran, som av Israel har blitt anklaget for å besørge Hamas med våpen, sa onsdag at motstandsgrupper som dem i Gaza er i sin fulle rett til å ha våpen slik at de kan kjempe mot det landet kalte «kolonister».

Uttalelsen kommer fra Irans utenriksminister, Manouchehr Mottaki, bare noen få dager etter den skjøre våpenhvilen mellom Hamas og Israel ble innført.

— Olmert bør stilles for retten

Utenriksminister Mottaki sa ikke rett ut at landet selv vil forsyne Hamas med våpen, men at det er naturlig for palestinerne å forsvare seg selv og sitt land. Iran sier at de bistår palestinerne med økonomisk, humanitær og moralsk støtte.

Mottaki mente også at israelske ledere, inkludert statsminister Ehud Olmert, var krigsforbrytere og burde stilles for retten.

Onsdag trakk Israel de siste styrkene sine ut av Gazastripen, tre dager etter at begge parter erklærte hver sin våpenhvile. Hamas sa at de ville gjenoppta skytingen av raketter dersom Israel ikke hadde trukket ut alle sine styrker i løpet av en uke.

De israelske styrkene står nå på israelsk side av grensen, og ifølge militærtalsmenn skal de være klar til å gå inn igjen på Gazastripen når som helst «dersom det er behov for det».

Olmert takker USA

Statsminister Ehud Olmert sier at Israels militæroperasjon har lyktes, og takker diplomatiske krefter i USA, Egypt og flere europeiske land for å hindre Hamas i å bygge opp våpenlagrene sine igjen.

Mottaki på sin side hevder Israels mål i Gaza har vært å «eliminere all motstand, og også ødelegge områdets evne til å forsvare seg», og at dette har mislyktes.

- Opprørere kjemper verden over mot «kolonister», det er deres rettighet å stå opp mot fienden. For å kunne gjøre det, er det deres naturlige rett å ha tilgang til våpen, sier Mottaki.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 2. KOMMENTAR

  Hamas og Israel bomber hverandre, men krig er det visst ikke

 3. VERDEN

  Israels forsvarsminister: Ny Gaza-krig er uunngåelig

 4. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 5. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 6. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.