Verden

- Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

Gilbert og Fosse måtte snu da de ble møtt av varselskudd på vei ut av Gaza.

Lege og professor Mads Gilbert er sammen med kollega Erik Fosse eneste vestlige lege i Gaza.
  • Ida Halvorsen Kemp
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse var på vei ut av Gazastripen i en ambulansekonvoi de de ble stoppet av israelske styrker, opplyser Gilbert til Aftenposten.no. Konvoien på 16 ambulanser med alvorlig skadede intensivpasienter hadde kommet til Netzarim, midt på Gazastripen, da de ble stoppet.

— Sprutet fra bakken

- Vi ble ledet av en stor hvit trailer med tydelige Røde Kors-symboler både foran og på sidene. Da traileren stoppet i Netzarim ble det umiddelbart avfyrt maskingeværsalver rett foran kjøretøyet. Kort tid etter kom nye varselsskudd. Vi så at det sprutet fra bakken der skuddene traff. - Jeg satt med en pasient i den forreste ambulansen, og så alt sammen. Det er ikke noe tvil om at dette var klar beskjed om at vi skulle komme oss vekk, sier Gilbert torsdag kveld. Dermed måtte de norske legene og intensivpasientene snu før de kom til grenseovergangen til Egypt.

- Farlig manøver

Legeteamet er nå tilbake på Shifa-sykehuset, og er svært skuffet over hendelsen. - Dette er en manøver som er svært slitsom og farlig. Pasientene er hardt skadede, og da er det ikke noe særlig å måtte snu, sier den norske legen. Evakueringsoperasjonen var i regi av det internasjonale Røde Kors, og vi skulle få reise ut av Gaza under torsdagens våpenhvileperiode. Dette hadde de klarert med det israelske forsvaret, sier Gilbert. Etter at pasientene hadde blitt lastet ut i bilene, fikk konvoien kontrabeskjed. De måtte vente på ny klarering, og intensivpasientene måtte dermed inn på sykehuset igjen. På grunn av skuddsalvene, er de 16 alvorlig skadede pasientene nok en gang tilbake på Shifa-sykehuset. Gilbert synes det er et tungt tilbakeslag at pasientene ikke fikk slippe ut. - Dette medfører en stor risiko for pasientene, sier han.

Les også

  1. Gilbert og Fosse slipper ikke ut av Gaza

  2. Norske leger reiser nå

  3. Gilbert: «Nå er det stille. Vi har fått inn 40 pasienter»

Mads Gilbert utenfor sykehuset i Gaza.