Verden

USA anklager Olmert for løgn

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Israels statsminister Ehud Olmert (til høyre) blir anklaget for løgn av amerikansk UD. Her deltar han på et regjeringsmøte med utenriksminister Tzipi Livni. Foto: REUTERS / JIM HOLLANDER

 • 100 prosent, fullstendig, totalt usant, sier amerikansk talsmann om den israelske statsministerens uttalelser.

Ehud Olmert forklarte i en tale på mandag at han i forrige uke ringte USAs president George W. Bush for å kreve at USA ikke stemte for FN-resolusjonen om en våpenhvile i Midtøsten. — Jeg sa: «Gi meg president Bush på telefonen», fortalte Olmert sine tilhørere i Ashkelon på mandag. - De sa at han var midt i å holde en tale i Philadelphia. Jeg sa at jeg ikke brydde meg: «Jeg må snakke med ham nå». Da gikk han fra podiet og snakket med meg, fortsatte Olmert.

«Hun var ganske flau»
Ehud Olmert, om Condoleezza Rice

Stemte ikke

FN-resolusjonen, som ble vedtatt 8. januar, krever «øyeblikkelig, varig og fullt ut respektert» våpenhvile i Gaza, et krav som ble ignorert av både Israel og Hamas. USAs utenriksminister Condoleezza Rice avsto å stemme for resolusjonen, men stemte heller ikke imot. Dette gjorde at resolusjonen ble vedtatt, men uten amerikanernes fulle støtte. Bakgrunn: Ifølge den israelske statsministeren var det hans telefon til Bush som gjorde at Rice ikke stemte for resolusjonen. Olmert hevder at Bush krevde at Rice holdt hånden nede under stemmeavgivningen. - Hun var ganske flau, hevder Olmert.

Uformell tone

Amerikanske myndigheter benekter Olmerts versjon av begivenhetenes gang på det aller sterkeste.

Foto: SAUL LOEB

— Dette er bare 100 prosent, fullstendig, totalt usant, sier Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge den israelske avisen The Jerusalem Post. Han får støtte fra Tony Fratto, en talsmann for Det hvite hus, som sier at Olmerts uttalelser inneholder «unøyaktigheter». Olmerts uttalelser skal ifølge The Jerusalem Post ikke ha vært en del av den formelle talen, og skal ha blitt sagt i en uformell tone. Uttalelsene er blitt møtt med mild hoderysting fra Midtøsten-eksperter. - Man er virkelig nødt til å lure på hva statsministeren tenkte på. Hvis dette er sant, vil du ønske å holde det så stille som mulig. Dersom det ikke er sant, hvorfor skulle du ønske å finne på en sak som setter både Bush-administrasjonen og israelske myndigheter i et såpass pinlig lys og som høster kritikk fra dem som er motstandere av Israel? spør Steven Spiegel, direktør ved senteret for Midtøsten-utvikling ved det amerikanske universitetet UCLA.

 1. Les også

  FN-topp: - Situasjonen er uholdbar

 2. Les også

  Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

 3. Les også

  Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  Rakettene mot Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump ber Israel "være sterke" til han tar over

 2. VERDEN

  USA-ambassadør sår på ny tvil om amerikansk Israel-politikk

 3. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 4. VERDEN

  Israelsk korrupsjonsdømt eksstatsminister løslatt før tiden

 5. VERDEN

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 6. VERDEN

  Rasende reaksjoner fra Israel etter historisk vedtak i FNs sikkerhetsråd