EU-døren på gløtt for Island

Konservative krefter går inn for folkeavstemning.

HØY TEMPERATUR: Massive protester mot regjeringen i Reykjavik i januar førte til at statsminister Geir Haarde og regjeringen måtte gå av, etter at finanskrisen sendte landet ut i uføre. I april holdes nytt valg, og til og med konservative krefter på Island åpner nå for et eventuelt EU-medlemskap. FOTO: VILHELM GUNNARSSON
  • Mari Torsdotter Hauge

Det islandske konservative partiet Selvstendighetspartiet går nå inn for en folkeavstemning om EU-medlemskap, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Det var Selvstendighetspartiet som hadde makten på Island før og under det økonomiske sammenbruddet som førte til at regjeringen måtte gå av i slutten av januar.

Forslaget om EU-medlemskap er nye toner i det konservative partiet, som er Islands største opposisjonsparti.

Selvstendighetspartiet har dominert islandsk politikk i årevis, men i koalisjon med sosialdemokratene ble presset fra finanskrisen, som tvang landets økonomi i kne, for stort. Sosialdemokratene har nå dannet en midlertidig regjering sammen med det venstrorienterte partiet De venstregrønne og to uavhengige ministre.

Det var under partiets kongress fredag at det ble klart at Selvstendighetspartiet fortsatt er motstander av EU-medlemskap, men samtidig går inn for en folkeavstemning i den neste regjeringsperioden, fra 2009 til 2013.

Nytt valg holdes på Island 25. april.

En folkeavstemning om EU-medlemskap er langt fra et ja til EU, men mange islendinger har i forbindelse med finanskrisen endret synspunkt, og mener nå at et EU-medlemskap kan sikre den økonomisk akterutseilte nasjonen stabilitet.