Storbritannia vil se på muligheten for å gi Ukraina kampfly

Den britiske regjeringen vil undersøke om de kan levere kampfly til Ukraina og hvordan det i så fall vil skje, sier en talsperson for statsminister Rishi Sunak.

Underhusets leder Lindsay Hoyle fikk en jagerflyhjelm med teksten «Vi har friheten, gi oss vinger så vi kan beskytte den» da Volodymyr Zelenskyj besøkte Parlamentet i London. En talsmann for den britiske regjeringen sier de ser på muligheten for å gi Ukraina kampfly, men at det ikke er tatt noen avgjørelse.

Forsvarsminister Ben Wallace har fått i oppdrag å vurdere hva slags fly britene eventuelt kan tilby, sier talspersonen, men legger til at det ikke er tatt noen beslutning om å gi ukrainerne fly.

Talspersonen for statsminister Sunak understreker at dette er en langsiktig plan for å styrke det ukrainske luftforsvaret – ikke et strakstiltak, som er det Ukraina helst trenger.

Et Royal Air Force Eurofighter Typhoon kampfly under en seremoni i Romania i 2018.

Vil starte opplæring for jagerflypiloter

Det er bare en uke siden den britiske regjeringen avviste å sende jagerfly til Ukraina, skriver The Guardian. Da var argumentet at det vil ta altfor lang tid å lære opp pilotene.

Den siste uken har holdningen endret seg, med løfter om opplæring og vurdering av om det skal sendes fly.

Britene ser også på hvordan det fem år lange opplæringsprogrammet for jagerflypiloter kan kortes ned.

– Vi ønsker å starte kampflytrening for ukrainske piloter så raskt som mulig, sier talspersonen.

Onsdag kveld meldte BBC at statsminister Rishi Sunak skal ha gitt forsvarsminister Ben Wallace beskjed om å undersøke hva slags fly Storbritannia eventuelt kan bidra med.

BBCs kilder legger vekt på at det eventuelt er «på lang sikt».

Johnson presser Sunak

I en uttalelse til britisk presse legger tidligere statsminister Boris Johnson press på regjeringen for å sende britiske jagerfly til Ukraina med det samme. Han mener Storbritannia har jagerfly som kan sendes allerede nå.

– Vi har mer enn hundre Typhoon-jetfly. Vi har mer enn hundre Challenger 2 stridsvogner. Den beste bruken for noen av disse er å sende dem til Ukraina for å beskytte ukrainerne – også fordi det er slik vi garanterer vår egen langsiktige sikkerhet, heter det i Johnsons skriv til pressen.

– Hver gang Vesten har gitt militær støtte til Ukraina, har det bidratt til å snu krigens utvikling i Ukrainas favør. Nå er tiden kommet for å gi dem det de trenger for å fullføre jobben, fortsetter han.

Johnson adresserer videre at sendingen av britiske jetfly til Ukraina forutsetter godkjenning fra flere andre allierte stater.

– Men jeg ser ingen grunn til at Tyskland, etter andre, skal motsette seg å sende disse flyene. Det er britiske fly, sier Johnson.

Tidligere statsminister Boris Johnson legger press på den britiske regjeringen for å sende kampfly til Ukraina så snart som mulig.

Mener det er urealistisk

Allerede i forrige uke oppfordret Johnson til opptrapping av vestens forsyning av militært utstyr til Ukraina. Under et besøk i USA tok han spesielt til orde for å styrke det ukrainske luftforsvaret, skriver The Guardian.

Statsminister Rishi Sunaks respons var at sending av kampfly til Ukraina var urealistisk på nåværende tidspunkt. Dette fordi det vil ta minimum tre år å trene opp nye jagerflyverpiloter.

Onsdag morgen annonserte imidlertid statsminister Sunak at Storbritannia vil starte opptrening av ukrainske jagerflypiloter så snart som mulig.

Det er slike Typhoon kampfly den britiske regjeringen vurderer om det er mulig å sende til Ukraina.

Tysk avvisning, Frankrike mer positiv

Etter Russlands angrep på Ukraina for snart et år siden, har de vestlige regjeringenes holdning til våpenleveranser vært i stadig utvikling. Etter lange prosesser fikk Ukraina først kraftigere artilleri.

Nå lover stadig flere land stridsvogner.

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at man kan vurdere leveranser av fly. Men det må være en forutsetning at de ikke krysser inn i russisk luftrom.

Både Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og USAs president Joe Biden har så langt avvist at det er aktuelt å gi Ukraina fly.

Russiske advarsler

Et par timer etter Zelenskyj til parlamentet advarte den russiske ambassaden i London om at leveranser av fly vil få «militære og politiske konsekvenser for det europeiske kontinentet og hele verden», melder Reuters.