Verden

Tysk tulleparti inntar EU-parlamentet

BRUSSEL (Aftenposten): Da sperregrensen falt, ble det fritt fram for tysk satire i Europaparlamentet.

Valgplakat med Angela Merkel på den ene siden og satire-partiet Die Partei på den andre. Budskapet deres trenger ingen oversettelse.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Nyinnvalgt medlem Martin Sonneborn fra Partiet med stor P har ingen planer om å bli noen vanlig politiker. Han har annonsert at setet i Europaparlamentet skal gå på omgang mellom noen utvalgte, slik at de kan melke mest ut av EU.

Die Partei er et av flere små tyske partier som har fått plass i EUs parlament takket være en avgjørelse i den tyske forfatningsdomstolen. Den fjernet sperregrensen til EU-valget.

I vanlige forbundsdagsvalg trenger et parti minst 5 prosent av stemmene for å komme inn i nasjonalforsamlingen. Begrunnelsen er at det er nødvendig for å skape styringsdyktige flertall. Men en slik grense gjelder altså ikke EU-valget lenger.

Minipartier

Derfor har nå både Familiepartiet, Dyrebeskyttelsespartiet, Den Frie Velger, Piratpartiet og altså partiet Die Partei fått hver sin representant inn.

Die Partei skiller seg likevel ut. Det er en forkortelse for Partiet for Arbeid, Rettsstat, Dyrebeskyttelse, Elitefremmelse og grassrot-Initiativ og fikk 180 000 stemmer, eller 0,6 prosent. Frontfiguren er Martin Sonneberg, som er tidligere redaktør i satiremagasinet «Titanic». Kampsakene i valgkampen har blant annet vært latskapskvoter, en minimumsstønad på 8 millioner kroner og slagord som «ja til Europa, nei til Europa», skriver Deutsche Welle.

— Vi skal melke EU som et sør-europeisk land, har Sonneborn sagt.

Martin Sonnenborn har fått plass i EU-parlamentet. Her foran den tyske forbundsdagen i Berlin.

«Spøkegerilja i Europaparlamentet», skriver Frankfurter Allgeimene Zeitung.

Kun satire

Opp gjennom historien har de foreslått å gjenoppbygge Berlinmuren, bygge en mur rundt Sveits og kutte ut sommertid (for å få sove lengre). Ungdomspartiet heter Hintner-Jugend, oppkalt etter generalsekretær Tom Hintner. Men partiet blir sett på som ren satire, som provoserer og som bevege seg på kanten.

— Det er prosjekt for moro og komedie. De kan ikke tas alvorlig. Partilederen har allerede sagt at han ikke vil sitte i parlamentet, sier professor i statsvitenskap Dieter Ohr ved Freie Universität.

- Hvorfor stemmer folk på dem? Er det ikke en bortkastet stemme?

— Det kan du si om mange protestpartier. Men disse her gjør ikke noen skade. Jeg kan tenke meg at velgerne er unge som stemte på dem for moro skyld, sier han.

En stor del av stemmene høstet partiet i Berlin. De andre partiene er, som navnene tilsier, opptatt av henholdsvis familiepolitikk, dyrebeskyttelse og velgernes frie valg. Disse partiene vil trolig finne noen grupper å samarbeide med når de kommer til Brussel og Strasbourg til høsten. Om Die Partei finner allierte, er usikkert.

— Det kommer noen rare partier fra Tyskland, sier leder Doru Frantescu ved tenketanken Votewatch i Brussel, som analyserer valgresultatet.

- Kan de få noen betydning der?

— Nei. Men de minsker jo innflytelsen til Tysklands gruppe.

Men han utelukker ikke at noen av dem vil kunne hjelpe partier fra andre land med å lage en egen parlamentsgruppe og dermed få mer penger og taletid.

Nynazist kom inn

Siden det slovakiske partiet SNS ikke kom inn i parlamentet kan Nasjonal Front og det nederlandske Partiet for Frihet få problemer med å få nok venner til å lage en ny parlamentsgruppe. Men det er lite trolig at satirikeren Sonneborn har noe til felles med dem. Han har dessuten sagt at han har tenkt å gi opp plassen etter en måned.

Småpartienes inntog har ikke fått mye oppmerksomhet i Tyskland, med ett unntak. Da sperregrensen ble opphevet, ga det også mulighet for det nynazistiske partiet NPD. Det er første gang de kan ta plass i parlamentet.

Les også

  1. Svak valgdeltagelse i mange EU-land