Verden

Fredsmarkering med klar melding til redaktørene

Norske redaktører fikk en klar melding fra Norsk Folkehjelps generalsekretær Finn Erik Thoresen under Antirasistisk Senters fredsmarkering i Oslo fredag.

— Ytringsfriheten i Norge er ikke truet om redaktørene viser større respekt for enkeltindivider og grupper. Å publisere tegningene av profeten Muhammed var dumt og ondskapsfullt, sa generalsekretær Thoresen i sin appell.

Noen hundre mennesker var møtt fram på Jernbanetorget i vinterkulden for å ta del i markeringen og høre appellene fra de om lag 60 organisasjonene som sluttet seg til markeringen. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) representerte regjeringen og holdt hovedappellen.

Halvorsen tok utgangspunkt i at hun og mange nordmenn blir skremt når de disse dager kanskje opplever at deres internasjonale selvbilde trues.

— Men også minoriteter i Norge opplever at de blir rammet på flere måter. De kan føle at de rammes av mangel på respekt og blir sett skjevt skjevt på her, sa Halvorsen.

Markeringen ble gjennomført fredelig. Et par-tre medlemmer fra det politiske partiet Demokratene prøvde å slutte seg til demonstrasjonen med paroler som noen oppfattet som provoserende. Det oppsto tilløp til tumulter da plakatene ble ødelagt. Sivilt politi grep inn og roet situasjonen, men ingen ble pågrepet, får NTB opplyst ved operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Etter markeringen gikk deltakerne i tog opp Karl Johan med bannere der hovedparolene var « Freden er det største» og «Vis respekt for folks tro».

Les også

  1. Raseri etter fredagsbønnen

  2. Nordmann siktet for trusler mot Jyllands-Posten

  3. Truer med å trappe opp volden

  4. Etterstad-rektor: Læreren angrer

  5. Indonesisk redaktør blasfemi-anklaget

  6. Stengte nettsted med tegning

Leder av Antirasistisk Senter i Oslo, Nadeem Butt, intervjues mens han går i tog.
Finansminister Kristin Halvorsen holdt hovedappellen og fikk ros av Orhan Hussein, en av de fremmøtte.