Verden

Bildene fra dette feriestedet viser luksuslivet til Russlands statsminister

På dette luksuriøse landstedet ved Volgas bredder ferierer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev i helgene. Nå trekkes «datsjaen» inn i den russiske valgkampen.

Her er den private sandstranden og luftputebåtene (merket med russisk tekst) på luksuseiendommen hvor Russlands statsminister har feriert. Dette utgjør en liten del av ferieeiendommen - selve hovedbyggene sees ikke på dette bildet. Til høyre er siste del av skianlegget med heis og lys. I huset er det svømmebasseng og hvileavdeling. Oppe til venstre skimtes det seks meter høye gjerdet og kommunikasjonsanlegget med egne mobilmaster.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Her er hytta til Russlands statsminister, sier den korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj.

Medvedev selv avviser kategorisk gjennom sin pressetalskvinne at han eier eller leier stedet. Han bekrefter imidlertidig å ha feriert her.

I tillegg knytter Medvedevs egen Instagram-konto ham til stedet etter at han la ut bilder fra sopptur ved sitt drømmested.

I innspurten av den russiske valgkampen prøver en svak og splittet opposisjon overbevise russerne om at makteliten er korrupt.

Hovedhuset på landstedet til den russiske statsministeren ved Volga. Til venstre ligger ett av flere gjestehus, og fiskedammen hvor Medvedev og gjester kan fiske.

Slik ferierer Russlands mektigste

Torsdag kveld, fire dager før 101 millioner russere går til valgurnene, publiserte korrupsjonsjegeren en video fra luksuseiendommen hvor Medvedev ferierer. I løpet av første døgnet fikk videoen 1,5 millioner seere.

Den vakre, oppussede herregården ved Volgas bredder er fra 1775.

Etter at Medvedev begynte å feriere der, har han fått privat skiheis og slalombakke.

Statsministeren og andre gjester kan kose seg i et gigantisk innendørs badeanlegg, flere mindre utendørsbassenger og en egen idrettshall med tennisbane.

Feriestedet har en stor fiskedam omkranset av en slottslignende park, samt flere svært romslige gjestehus for prominente gjester.

Nede ved Volga ligger en egen private sandstrand med stor brygge, to luftputebåter og en liten flåte motorbåter.

 • Dmitrij Gudkov (36) tror fortsatt på demokrati i Russland. Nå kjemper han mot Putins maskin. Hans motkandidat kalles bare «Terminatoren».
Landstedet til statsministeren har status som kulturformål. Da oppussingen var ferdig, så spisestuen slik ut.

Slapper av bak seks meter høye gjerder

Feriestedet ligger vakkert til ved idylliske byen Pljos langs Volga, en times flytur med VIP-helikopter fra Moskva.

Landstedet har tre landingsplasser for helikoptre, et spesialbygget kommunikasjonssenter med egne mobilmaster og et undergrunns sikkerhetsanlegg.

Hele luksuseiendommen er inngjerdet bak seks meter høyt gjerder.

Stedet er finansiert av offentlige midler og Russlands rikeste oligark Leonid Mikhelson, ifølge flere russiske medier.

Hele stuen var stappfull av dollar-sedler. Den utstrakte korrupsjonen er en av de viktigste sakene i Russland-valget.

Den siste uken har Putin i økende grad stilt opp på valgarrangementer med Medvedev. Putins parti "Forente Russland" ligger an til å gjøre sitt dårligste valg på lenge.

Valgkampinnspurt i Russland

Søndagens valg i Russland ligger an til å bli det reneste valget i Russland på 15 år. Nye regler og en uavhengig valgleder har gjort at selv opposisjonen tror det blir mindre valgjuks i år.

To uker før valget lå statsminister Dmitrij Medvedev og Putins statsbærende parti «Forente Russland» an til å gå betydelig tilbake.

Årsaken er den økonomiske krisen, store innsparinger og en kraftig forverring av levekårene på grunn av høyere priser og lavere lønn.

Medvedev er nærmest gjort til latter etter flere uheldige opptredener.

Målinger de siste dagene tyder likevel på at Putins parti vil få nesten halvparten av stemmene.

Dette er badehuset på feriestedet hvor Russlands statsminister Dmitrij Medvedev slapper av i helgene, ifølge russiske korrupsjonsjegere.

Splittet opposisjon

Videoen er et eksempel på hvordan «den ikke-systemiske» opposisjonen prøver å bruke nye medier i valgkampen.

Navalnyj ledet opposisjonen ved forrige valg, men er utestengt fra søndagens valg på grunn av en svært tvilsom dom i fjor.

Han har også kommet på kant med de andre opposisjonspartiene, som alle er sterkt splittet. Det er svært usikkert om de får et eneste mandat.

Her er gjestehuset og gjestenes små badebasseng på feriestedet hvor statsminister Dmitrij Medvedev har tilbragt mange helger og ferier.
Slik ser svømmebassenget ut innvending på landstedet til den russiske statsministeren ved Volga.

Luksuslandstedet er Staten eier hytta?

Russiske journalister i RBK og Novaja Vremja har tidligere omtalt Medvedevs landstedet. Allerede i 2011 slo Financial Times fast i en reisereportasje at dette er Medvedevs idylliske feriedrøm.

– Vi innbyggere i Pljos kan bekreftet at Medvedev her veldig ofte, twitret lokale ungdommer.

Fra 2012 til 2014 tilhørte stedet et fond etablert av Russlands rikeste oligark, som satt inn omlag 4 milliarder kroner på fondets konto.

Etter at feriestedet var bygget ferdig, ble det overført til en offentlig stiftelse for «kulturformål».

Er du interessert i valget i Russland? Da bør du også få med deg disse sakene:

Les mer om

 1. Russland
 2. Moskva
 3. Vladimir Putin
 4. Utenrikspolitikk
 5. Drone
 6. Instagram