Verden

Slik vil stormaktene knuse IS

Disse fem strategiene må Vesten jobbe etter for å bekjempe terrororganisasjonen IS. Hevnen etter Paris-massakren blir trolig ikke bare militær.

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama på G20-møte i Tyrkia i helgen. Spørsmålet nå er om de vil enes om hvordan kampen mot IS skal føres.

 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

SISTE:

Les også

I NATT: Nye franske luftangrep mot IS-høyborg

Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for de blodige angrepene i Paris, bombingen av det russiske passasjerflyet over Sinai og terrorbombene i Beirut. Frankrike, USA, Russland og andre stormakter lover å knuse IS. For å få til det jobbes det nå langs flere spor:

1. Politisk løsning på borgerkrigen i Syria

En viktig årsak til at IS ble til er den uforsonlige politikken som den syriske presidenten Bashar al-Assad har ført overfor den sunnimuslimske majoriteten i landet.

– Den militære styrken til IS er ikke problemet, men den politiske misnøyen med ledelsen i Syria og Irak. Dette har IS utnyttet, fremholder seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard.

Han tror at terroren i Frankrike vil få stormaktene til å samarbeide bedre for å finne en politisk løsning på borgerkrigen i Syria og bekjempe IS.

Lørdag ble USA, Russland og vestlige stormakter enige om følgende:

 • Forhandlinger mellom syriske myndigheter og opposisjonen innen 1. januar.
 • Krigen mot IS og andre terrorgrupper skal fortsette.
 • Våpenhvile mellom Regjeringen og opposisjonen.
 • Det skal etableres en overgangsregjering i Syria innen et halvt år, og det skal utarbeides en ny grunnlov som skal være grunnlag for nye valg.
 • De fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd er enige om å utarbeide en resolusjon for å legge tyngde i dette arbeidet.
  Vil du lese om hvordan livet er i IS? Da kan vi anbefale denne: Slik er livet under IS i Syria.

Problemer i kø

Selv om terroraksjonene gjør stormaktene mer samstemte, er de også uenige om mye:

 • Hvilke grupper i Syria skal tas inn i varmen og hvilke skal merkes som terrorgrupper.
 • Russland og Iran støtter Assad og ønsker at hans skjebne skal avgjøres ved valg. USA, Tyrkia og Saudi-Arabia vil fjerne ham tidligere.

2. Politisk løsning i Irak

Irakske myndigheter, som er sjiamuslimske, har ført en uforsonlig politikk overfor den sunnimuslimske befolkningen. Det har økt oppslutningen om IS blant den sunnimuslimske befolkningen i Irak. USA har lenge jobbet for at regimet i Bagdad skal bli mer inkluderende, men har så langt ikke lykkes.

Frankrikes president Francois Hollande i Versaille for å informere nasjonalforsamlingen om hva han vil gjøre for å hindre nye terroranslag. Han vil møte Russlands og USAs presidenter om kort tid og skape en samlende koalisjon mot IS. Foto: POOL

– For å bekjempe IS må man få flere sunnier over på Bagdads side, og da må man legge mer press på irakske myndigheter for at de skal bli mer inkluderende, sier Lodgaard.Les også Helene Skjeggestads kommentar om hvorfor det er så vanskelig å føre krig mot IS.

Les også

Ta staten fra Den islamske staten. Eller er det ikke så enkelt?

Henrik Thune, assisterende direktør ved Noref (Norsk ressurssenter for fredsbygging), peker på at den militære kampanjen det siste året har hatt begrenset effekt nettopp fordi man ikke har klart å bygge bro mellom Bagdad og sunniene.

– Bagdad er militært svekket, og de har derfor brukt iransk sjiamilits i kampen mot IS. Sunnibefolkningen som ikke liker IS, ser på denne sjiamilitsen som en enda større trussel. Derfor har det hatt en svært negativ effekt.

3. Militære reaksjoner

– Presset mot IS vil øke betydelig på grunn av terroraksjonene; krigføringen vil bli intensivert, sier Lodgaard som peker på at det russiske militære engasjementet har gjort at også USA har intensivert sin bombing.

Franske kampfly bombet søndag en rekke IS-mål i ekstremistgruppens viktigste by Raqqa i Syria. Flyangrepene er Frankrikes mest omfattende i Syria så langt, ifølge NTB.

Etter terrorangrepet i Paris fredag varslet president François Hollande en nådeløs kamp mot IS.

– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Hollande.

Samtidig ser Lodgaard en fare ved en militær opptrapping.

– IS ønsker en slik opptrapping fordi det fører til økt polarisering, og det øker rekrutteringen til terrororganisasjonen.

DEBATTINNLEGG:

Les også

Angrepene i Paris kan få enorme konsekvenser for europeiske storbyer

4. Strupe IS' tilgang på våpen og penger

IS har stor tilgang på våpen og penger, og stormaktene kommer til å forsøke å stoppe dette:

*Oljekildene i IS-kontrollerte områder vil bli angrepet hardere.

*Presset mot Tyrkia vil øke fordi IS fører oljen inn i Tyrkia der den selges. Tyrkiske myndigheter har så langt ikke vært strenge nok med grensekontrollen.

*På den arabiske halvøy har regjeringer og individer gitt IS pengestøtte. Regjeringene har nå sluttet med dette, men rike enkeltindivider fortsetter. Stormaktene vil sette hardt mot hardt for å stoppe dette.

*Det føres inn betydelige mengder våpen til IS, og det vil stormaktene jobbe mer aktivt for å stanse.

Hvordan skal du forklare barna om grusomhetene?

Les også

Slik kan du svare på spørsmål fra barn etter terroren i Paris

5. Humanitær hjelp

Thune mener at en klok og fremsynt politikk fra Vesten også vil inkludere humanitær hjelp for å sikre at flyktningene i nærområdene får nok bistand. Det har de ikke i dag.

I de IS-kontrollerte områdene bor det mange som ikke støtter terrorgruppen, men som likevel blir rammet av bombingen.

– Bombingen mot IS – både i Irak og i Syria – har ikke forandret så mye på bakken. Derimot har det ført til at IS klarer å rekruttere stadig nye folk, påpeker Thune.

Les mer om

 1. Terror
 2. Russland
 3. USA
 4. Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 2. VERDEN

  Slik slåss stormaktene om makten i Syria og Irak

 3. VERDEN

  Irak er i ferd med å vinne en militær krig over IS. Men landet mangler penger til å holde IS borte over tid.

 4. KOMMENTAR

  Mosul vil bli gjenerobret. Det avgjørende er hvordan det skjer. | Helene Skjeggestad

 5. VERDEN

  Har en USA og Saudi-Arabia en hemmelig plan for IS-medlemmer som drives ut av Mosul?

 6. VERDEN

  Syv årsaker til USA og Irans anstrengte forhold