Verden

Israel planlegger store utvidelser av bosetningene

Israel planlegger over 55.000 nye boliger i de ulovlige bosetningene på Vestbredden, viser offentlige dokumenter som den norskstøttede organisasjonen Peace Now har fått tilgang til.

Bygningsarbeidere jobber med å sette opp boliger i bosetningen som fra israelsk side omtales som Har Homa og på palestinsk side har navnet Jabal Abu Ghneim.
  • Ntb

Dokumentene fra det israelske boligdepartementet avdekker planer om 55.548 nye boenheter på den okkuperte Vestbredden, drøyt 8.300 av dem i tilknytning til bosetningen Ma'ale Adumim rett øst for Jerusalem, i et område kjent som E1.

Dokumentene avdekker også at det planlegges to helt nye bosetninger, Givat Eitam sør for Betlehem og Bitronot/Brosh nord i Jordan-dalen.

Planene inkluderer også «legalisering» av seks såkalte utposter, ved at de offisielt føyes til lista over bosetninger, går det fram av dokumentene som israelske Peace Now har hentet ut.

Israel har etablert over 120 bosetninger på Vestbredden siden området ble okkupert under seksdagerskrigen i 1967.

Høyrenasjonalistiske israelere har i tillegg opprettet over 100 utposter. De fleste av dagens bosetninger har startet som dette.

Ifølge offisielle tall bor det nå rundt 700.000 bosettere på Vestbredden, rundt 300.000 av dem i bosetningsblokker som omkranser Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Les også

  1. Rekordstor byggeaktivitet i israelske bosetninger i fjor

  2. Slik går israelske soldater undercover blant palestinske demonstranter

  3. Aftenposten mener: Giverlandsgruppen må legge press på Israel og Palestina

  4. Bosettere angriper både israelske sikkerhetsstyrker og palestinere

  5. Palestinere utestenges fra gamlebyen i Jerusalem