Her er 11 av verdens verste land å være homofil

Steining, piskeslag, livsvarig fengsel eller dødsstraff. Lover mot homofile er blitt skjerpet og retorikken hvassere i deler av verden.

Mens stadig flere land vedtar lover som åpner for homofile ekteskap eller partnerskap, strammer andre land til med lovgivning rettet mot homofile og lesbiske.

Holdt tale i småby

I Gambia har landets diktator, den beryktede Yahya Jammeh, denne måneden kraftig skjerpet sin retorikk. Nylig holdt han en tale i byen Farafenni på det lokale språket wolfo, men uttalelsene er blitt oversatt senere. Her omtalte han menn som har sex med menn:

Gambias president Yahya Jammeh er blitt beryktet for sine uttalelser om homofile. I fjor sammenlignet han homofile med skadedyr.

— Hvis du gjør det i Gambia, skal jeg skjære over strupen din. Hvis du er en mann og vil gifte deg med en annen mann her i landet og vi tar deg, vil aldri noensinne se deg igjen. Og det er ingen hvit person som kan gjøre noe med det, sa Jammeh, som har styrt landet siden 1994.

Skjerpet straffene i fjor

Flere vestlige land har kuttet sin bistand til Gambia det siste året med referanser til brudd på menneskerettighetene i landet og hentydningen til hvite personer antas å være myntet på kritiske vestlige ledere.

Gambias maksimumsstraff for homofil sex var lenge 14 års fengsel, men i fjor ble den skjerpet til livstid. I en TV-tale i fjor sammenlignet Jammeh homofile med skadedyr og sa at de skulle bekjempes på samme måte som malariamygg.

Fredag stemmer irene over om homofile ekteskap skal tillates. Les korrespondent Helle Skjervolds reportasje: - Generasjonen homoer før meg flyttet ofte ut av landet

Homofili er straffbart i over 70 av verdens stater. Her er hva homofile og lesbiske risikerer i et knippe av disse landene:

Nigeria

Her straffes homofile menn med opptil 14 års fengsel, ifølge føderal lovgivning. Flere muslimskdominerte delstater har imidlertid dødsstraff for homofile menn og pisking eller fengsel for lesbiske forhold. En lov spesifikt rettet mot homofile ekteskap kom i fjor.

Uganda

Homofili kan straffes med fra 14 år til livsvarig fengsel. Etter påvirkning fra amerikanske evangelister har landet de siste årene innført en rekke strenge lover mot homofili. I tillegg har aviser hengt ut homofile med bilder på forsiden. I 2005 ble landet det andre i verden som forbød ekteskap mellom to av samme kjønn.

Kenya

Homofile forhold kan straffes med opptil 14 års fengsel. Sodomi antas å være forbudt etter sedvanerett og er en av forbrytelsene der folk kan pågripes uten arrestordre.

Mauritania

Menn kan dømmes til døden. Kvinner kan dømmes til bøter og fengsel.

India

I 2009 forkastet India en gammel britisk kolonilov, som forbød sex mellom to av samme kjønn, men i 2013 gjorde høyesterett om på avgjørelsen, og loven ble innført igjen. Homofil sex kan straffes med inntil ti år i fengsel, men i praksis håndheves ikke forbudet. Ifølge lokale aktivister har trakassering, vold og utpressing økt etter 2013. Tirsdag vakte en mor i Mumbai oppsikt med en ekteskapsannonse i en avis på vegne av sin sønn: «Søker 25-40, velstilt, dyreelskende, vegetarianer som BRUDGOM til min SØNN (36, 1,80), som jobber for en frivillig organisasjon» het det i annonsen.

Pakistan

Homofile seksuelle handlinger straffes med fra 2 år til livsvarig fengsel.

Saudi-Arabia

For en gift mann straffes et homofilt forhold med døden ved steining. En ugift mann straffes med 100 piskeslag. Alle seksuelle forhold mellom ugifte er for øvrig ulovlige i Saudi-Arabia.

Iran

En voksen åndsfrisk mann straffes med døden for seksuelle handlinger. Mindreårige straffes med 74 piskeslag. Kvinner straffes med 100 piskeslag. Kyss straffes med 60 piskeslag. Tilståelsen kan fremskaffes med inntil 4 piskeslag. Bygger beviset på vitnemål, kreves det fire troverdige, mannlige vitner.

Russland

Homofili ble avkrimininalisert i Russland i 1993. Men på 2000-tallet har vinden snudd. Siden 2006 har ulike regioner innført lover mot «homofil propaganda». Det har også vært en vekst i vold og hatkriminalitet rettet mot denne gruppen. I 2013 kom det en nasjonal lov som i praksis forbyr homoparader og det å snakke positivt om homofili. I tillegg støtter store deler av befolkningen diskriminering av homofile.

Tanzania

Homofile forhold straffes med livsvarig fengsel og har en minstestraff på 30 år.

Sudan

Sodomi straffes med 100 piskeslag og opptil fem års fengsel. Tredje gang dømmes lovovertrederen med livsvarig fengsel eller døden.

Vil du lese flere utenriksnyheter og -reportasjer? Følg Aftenposten utenriks på Facebook.