Verden

Det hvite, vidåpne hus

Hvor lett er det egentlig å komme seg inn til Det hvite hus? Overraskende mange har klart å ta seg forbi sikkerhetsvaktene. Her er seks av dem.

Ekteparet Michaele og Tareq Salahi var ikke invitert, men klarte å snike seg inn i Det hvite hus i 2009 og hilse på president Barack Obama under en middag for Indias statsminister.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I september klarte Omar Gonzales (42), bevæpnet med en kniv, å komme seg langt inn i Det hvite hus før han til slutt ble overmannet. Hendelsen bidro til at Secret Service-sjef Julia Pierson trakk seg fra jobben på torsdag.

Han er langt fra den første som har forsøkt – og lykkes – i å lure Secret Service-vaktene som skal beskytte presidenten og hans familie.

Her er noen av de mer dramatiske historiene fra tidligere sikkerhetsbrudd:

1. Landet helikopter på plenen

I februar 1974 klarte den 20-årige soldaten Robert Preston å lande et Huey-helikopter på plenen utenfor Det hvite hus. Han hadde stjålet helikopteret på flybasen i Fort Meade i Maryland og fløy i lav høyde til hovedstaden.

Både forsvaret og politiet fulgte etter ham med egne helikoptre, men klarte ikke å forhindre Preston fra å fortsette den hasardiøse flyturen. Da han gikk inn for landing på plenen begynte Secret Service å skyte med hagle på helikopteret, som landet hardt ca. 100 meter fra Det hvite hus.

Visstnok ønsket Preston å vise at han var en god pilot, noe agentene måtte innrømme at han var. Han endte opp med en dom på ett års fengsel. President Richard Nixon var utenbys.

2. Filmkveld med Roosevelt

Under andre verdenskrig hadde president Franklin Delano Roosevelt besøk av sin sønn, Jimmy.

En kveld satt familien og så på en film i Det hvite hus. Da de skrudde på lyset etterpå oppdaget de at det sto en ukjent mann ved siden av presidenten.

Mannen ble raskt arrestert. Han sa at han var der for å få Roosevelts autograf, noe han også fikk før han ble fraktet ut av huset.

3. Pistol i lommen

En annen Roosevelt, Theodore, var president da en mann kledd i kjole og hvitt gikk ut av en drosje utenfor Det hvite hus på begynnelsen av 1900-tallet. Han sa han hadde en avtale med presidenten, og Roosevelt gikk med på å møte ham selv om han ikke kjente mannen igjen.

Etter tre minutter bak lukkede dører tilkalte presidenten sin sikkerhetssjef. «Se å få fjernet denne gærningen», hvisket han til vakten.

Først ved utgangsdøren ble gjesten kroppsvisitert. Det viste seg at han hadde en grovkalibret pistol i baklommen.

4. Kjørte ned gjerdet

På første juledag i 1974 brukte 25 år gamle Marshall Fields sin Chevy Impala som rambukk for å komme seg over gjerdet og inn på plenen foran Det hvite hus.

Han var kledd i arabiske klær og sa at han var Messias. Agentene trodde han hadde eksplosiver på seg. Mannens eneste krav var å få snakke med den pakistanske ambassadøren.

Til slutt ble han overmannet. «Eksplosivene» viste seg å være nødbluss Fields hadde festet på kroppen. Agentene forklarte senere at de valgte å ikke skyte ham fordi president Gerald Ford var utenbys – og fordi det var jul.

5. Kom med korpset

I 1985 hadde Ronald Reagan akkurat avlagt eden for andre gang, og festen var i gang i Det hvite hus. 45-årige Robert Latta snek seg inn ved å gå sammen med et korps som skulle spille for presidenten.

Først etter 15 minutter ble han konfrontert av en agent som lurte på om han hadde lov til å være der.

«Jeg ville bare se hvor langt jeg kunne komme», forklarte han senere, og la til at han ikke visste at han hadde gjort noe ulovlig.

6. Ingen invitasjon? Ingen hindring

Under en middag president Obama holdt for Indias statsminister Manmohan Singh i Det hvite hus i november 2009 klarte ekteparet Michaele og Tareq Salahi å snike seg inn uten invitasjon.

Paret kom seg helt inn til middagen, og fikk hilse på presidenten. Bilder fra middagen ble lagt ut på parets Facebook-sider. Michaele Salahi deltok den gang i TV-programmet Real Housewives of DC, og hun hadde blitt filmet mens hun gjorde seg klar til statsmiddagen.

En tredje person, Carlos Allen, klarte også å snike seg inn den kvelden, og ble ikke avslørt før noen så ham på et videoopptak.

Les også:

Les også

  1. Secret Service-sjefen trekker seg

  2. Inntrengeren i Det hvite hus kom langt

  3. Stormet inn i Det hvite hus - hadde 800 patroner i bilen