Spanske myndigheter avsetter regjeringen i Catalonia. Hundretusener protesterer i gatene.

Lørdag formiddag avgjorde Spanias regjering at selvstyret settes til side i Catalonia. Svaret fra rasende katalanere kom umiddelbart.

I spissen for den store demonstrasjonen i Barcelona gikk Carles Puigdemont og flere andre katalanske politiske toppfigurer.

Bare timer etter avgjørelsen fra den konservative regjeringen, strømmet hundretusener igjen ut i gatene i Barcelona, hovedstaden i Catalonia. I spissen gikk Carles Puigdemont, regionalpresidenten i Catalonia og en av frontfigurene for separatistene.

Puigdemont sa i en tale lørdag kveld at han ikke ville godta at myndighetene i Madrid vil begrense regionens selvstyre.

Presidenten sa han en av de nærmeste dager vil innkalle regionens parlament for å drøfte hvilke svar som skal gis på «forsøket på å likvidere selvstyret og demokratiet i Catalonia.»

– Det verste slag siden Franco

Puigdemont sa at regjeringen i Madrid med sin avgjørelse har rettet det verste slag mot Catalonia siden diktator Franco undertrykket selvstyret.

Med regionaldemokratiet satt til side benyttet Puigdemont og andre katalanere seg av den lovlige aksjonsformen de har til rådighet: stemmene og føttene sine. Hundrevis av katalanske flagg vaiet i vinden.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som er i gatene, men nyhetsbyrået AFP – med bakgrunn i et anslag fra politiet – oppgir antallet til ca. 450.000 personer.

Demonstrasjonen var varslet på forhånd, før avgjørelsen til den spanske regjeringen, men har fått ekstra tyngde på grunn av den.

Egentlig var demonstrasjonen ment til støtte for to separatistledere som mandag morgen ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for oppvigleri.

Carles Puigdemont har varslet at han vil komme med en erklæring kl. 21 norsk tid lørdag kveld.

Les også

BAKGRUNN: Nå starter prosessen med å oppheve Catalonias selvstyre. Hva skjer da?

Varsler nyvalg i Catalonia

Det var under et varslet krisemøte i regjeringen lørdag formiddag aktiverte Spanias statsminister Mariano Rajoy paragraf 155 i grunnloven. Den lar myndighetene i Madrid sette lokaldemokratiet til side og ta over styring og administrasjon av regionen Catalonia.

Dette er første gang siden demokratiet ble gjeninnført i Spania i 1977 at paragrafen benyttes.

Statsminister Mariano Rajoy i Spania kom med de dramatiske – men ventede – nyhetene løndag formiddag.

Avgjørelsen må godkjennes av det spanske senatet før den kan tre i kraft. Avstemningen der vil bli holdt neste fredag.

– Vi ønsket aldri å ta i bruk paragraf 155, men regjeringen ble tvunget til å handle, sa Rajoy på pressekonferansen etter regjeringsmøtet.

Han varsler at de vil skrive ut nyvalg i regionen innen 6 måneder.

Les også

LES OGSÅ: Frykter dominoeffekt hvis Catalonia erklærer uavhengighet

Mener de har mandat til løsrivelse

Carles Puigdemont, den katalanske presidenten, motsetter seg dette.

Han mener den omstridte folkeavstemningen for tre uker siden – hvor over 90 prosent stemte for løsrivelse, men med en valgdeltagelse på 43 prosent – gir katalanske myndigheter det mandatet de trenger til å erklære selvstendighet. Han har imidlertid ennå ikke formelt gjort det.

Les også

LES OGSÅ: Katalanerne er ikke de eneste som ønsker uavhengighet. Her er åtte mulige nye stater.

Ordfører oppfordret til demonstrasjon

Han får støtte fra Catalonias visepresident, Oriol Junqueras. Ifølge BBC, hevder han at Rajoy og hans allierte ikke bare har tilsidesatt selvstyret i regionen, men i praksis tilsidesatt demokratiet.

Demonstrantene talte et tydelig – og vel forberedt – språk.

Barcelona-ordfører Ada Colau har kalt avgjørelsen et angrep på friheten og oppfordret til demonstrasjoner.

Spanias regjering har ifølge Reuters begrunnet iverksettelsen av paragraf 155 slik:

«Catalonias styre har respektert hverken loven som er basert på vårt demokrati, eller fellesskapets interesser».

En av dem som tar katalanerne i forsvar, er Manchester City-trener Pep Guardiola. Han er selv katalaner, og han er en av FC Barcelonas mest suksessrike fotballtrenere gjennom tidene.

– Det er en trist dag for Europa, for verden og for demokratiet, sier Guardiola ifølge den spanske sportsavisen  El Mundo Deportivo.