Verden

Kuppforsøket i Tyrkia: 265 drept, 2700 dommere fjernet, 2800 soldater pågrepet

I alt 6000 mennesker skal være arrestert etter kuppforsøket i Tyrkia.

President Erdogans støttespillere i Istanbul feirer seieren over de militære kuppmakerne.
  • Reidun J Samuelsen

Med kampfly og soldater forsøkte krefter i det tyrkiske militæret å ta makten i Tyrkia fredag kveld. Men på få timer gjenvant myndighetene kontroll over landet.

Nå melder den tyrkiske TV-stasjonen NTV at så mange som 6000 mennesker skal være arrestert siden kuppforsøket ble slått ned natt til lørdag. Det er justisminister Bekr Bozdag som sier dette i et intervju med NTV.

– Rettsprosessen etter kuppforsøket vil fortsette, uttalte Bozdag.

Alle omkomne skal obduseres

Totalt 265 mennesker ble drept i kaoset natt til lørdag.1140 mennesker ble såret. Aftenpostens team i Istanbul har snakket med leger og sykepleiere på byens største sykehus som forteller at ingen av de drepte er gravlagt. De omkomne skal alle obduseres, slik at myndighetene sikrere skal kunne fastslå dødsårsaken.

– En kreftsvulst i vårt forsvar

Det er fortsatt ubesvarte spørsmål om hvem som sto bak kuppforsøket, men Tyrkias president Recip Erdogan pekte lørdag mot deler av luftforsvaret, grensestyrkene og hæren.

– Kuppmakerne kom fra en liten gruppe innen militæret. De var som en kreftsvulst i vårt forsvar. Nå er den kreftsvulsten fjernet, uttalte presidenten ifølge den engelske versjonen av den tyrkiske avisen Hurriyet.

Stridsvogner i gatene

De første nyhetsmeldingene om kuppforsøket kom ved 22.30-tiden fredag kveld. Kampfly fløy lavt over Ankara, og soldater sperret broer over Bosporos-stredet i Istanbul. Eksplosjoner rammet parlamentet i Ankara, og stridsvogner rullet inn i Tyrkias to største byer. Soldater sto i gatene.

  • Her kan du se en video Aftenposten har laget, som viserkuppforsøket oppsumert på under to minutter.

I tillegg til å rette pekefingeren mot generaler og soldater innen ulike grener av militæret, mener tyrkiske myndigheter at den religiøse lederen Fethullah Gülen kan stå bak kuppforsøket. Gülen bor i dag i selvpålagt eksil i USA. Han er en av president Erdogans viktigste politiske fiender.

Nå kreves predikanten utlevert fra USA, og det ligger an til diplomatisk spenning mellom Ankara og Washington.

Tok kontroll over media

Kuppmakerne kalte seg «Hjemlandets fredsråd» og erklærte unntakstilstand og portforbud da de leste opp en erklæring på riksdekkende TV.

De tok kontroll over deler av media, og det brøt ut regelrette kamper i enkelte områder mellom kuppsoldatene og regjeringsstyrker.

President Recep Tayyip Erdogan var på ferie i en badeby sørvest i landet da de skjedde. Via tyrkisk CNN oppfordret han folk til å gå ut i gatene for å protestere mot kuppforsøket. Hundretusener fulgte oppfordringen i Ankara, Istanbul og andre byer. Mange av dem bar tyrkiske flagg og klatrer på kuppmakerens stridsvogner.

Kuppmakerne ble natt til lørdag stanset av sivile som på presidentens oppfordring gikk ut i gatene for å protestere.

Skjøt ned kampfly

I løpet av kort tid hadde regjeringslojale styrker skutt ned kuppmakernes kampfly og bombet stridsvognene rundt presidentpalasset i Ankara.

Av de bygg kuppmakerne okkuperte, var det bare den statlige kringkastingen de klarte å holde i flere timer. Parlamentet og presidentpalasset ble tatt tilbake av regjeringsstyrker i løpet av kort tid.

I morgentimene lørdag kunne Erdogan erklære for verden at kuppmakerne hadde tapt. De er forrædere, uttalte presidenten. Fra lørdag ettermiddag og ut i de sene morgentimer, var gatene i Ankara og Istanbul på ny fylt av folk som ropte ut sin lojalitet til presidenten.

265 drepte, soldater tatt, dommere fjernet

I alt 265 mennesker mistet livet i det mislykkede kuppet. 161 av dem var sivile, mens 104 var kuppmakere, ifølge presidentkontoret.

Lørdag pågrep tyrkiske myndigheter totalt 2839 militære, og fem generaler er fjernet fra sine stillinger.

Over 2700 dommer er fratatt sine verv. Det er også blitt utstedt arrestordre på 140 dommere og statsadvokater.

Mens regjeringsstyrkene slåss med kuppmakerne talte president Erdogan til folket fra Istanbul.

«Vil betale for sitt svik»

President Erdogan har vært tydelig på at de som sto bak kuppet «vil betale en høy pris for sitt svik».

Kuppforsøket blir møtt av bred internasjonal fordømmelse. Militærdiktatur er ingen løsning, demokratiske valg skal respekteres.

Samtidig er det mange som uttrykker bekymring over veien videre for Tyrkia.

President Erdogan har vist klare autoritære trekk, og det mislykkede kuppforsøket kan bli brukt som påskudd til å stramme tøylene ytterligere.

Les mer om

  1. Kuppforsøk i Tyrkia