USA vil vurdere bevis mot Gülen etter anklager om at han står bak kuppforsøket i Tyrkia
Tyrkiske myndigheter forlanger Fethullah Gülen utlevert fra USA. USA vil vurdere bevisene for innblandingen.
Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan forlangte lørdag sin mangeårige politiske rival Fethullah Gülen utlevert fra USA. Tyrkias statsminister Binali Yildirim kaller Gülen lederen for en «terroristgjeng».
– Det landet som velger å stå bak denne mannen er ingen venn av Tyrkia. Det vil faktisk være en fiendtlig handling mot Tyrkia, sa han under lørdagens pressekonferanse, ifølge avisen Hurriyet.
Gülen selv kaller anklagene grunnløse.
Utviklingen bekymrer USA
Det ventes at det mislykkede kuppforsøket og kravet om utlevering vil øke spenningene mellom Tyrkia og USA. Amerikanske myndigheter er allerede bekymret over Erdogans samling av makt på stadig færre hender, og hvordan han har slått ned på politiske motstandere i Tyrkia, ifølge Washington Post.
USAs utenriksminister John Kerry kommenterte lørdag tyrkernes ønske om å utlevere Gülen.
– Vi ber tyrkiske myndigheter om å fremvise bevis som tåler undersøkelser. USA vil så vurdere dem og treffe en passende avgjørelse, sa han.
Avviste involvering
Tyrkias arbeidsminister Suleyman Soylo antydet lørdag at USA kunne ha stått bak kuppforsøket. Kerry avviste anklagene og advarte mot slike offentlige insinueringer. Han beskrev anklagene som «utelukkende falske og skadelige» for forholdet mellom de to landene, ifølge BBC.
- Her er status etter kuppforsøket: Full fest i Istanbul i natt
Stengte flybase
Dersom USA nekter å utlevere Gülen til Tyrkia, vil det antageligvis gjøre forholdet mellom de to landene enda vanskeligere. Tyrkia er medlem av Nato og en viktig alliert for USA i regionen.
Den tyrkiske flybasen Incirlik har fungert som utgangspunkt for amerikanske luftangrep i Nord-Irak og Syria. Lørdag ble flybasen stengt av tyrkiske myndigheter. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at de jobber sammen med tyrkerne for å gjenåpne flybasen så fort som mulig, ifølge Washington Post.
Anklaget Gülen gjennom Facetime
Ansiktet til Fethullah Gülen, den tidligere imamen som siden 1999 har levd i selverklært eksil i USA, figurerer lørdag på forsiden til flere av Tyrkias største aviser.
Allerede i den første opptredenen etter at kuppforsøket begynte, da presidenten kom med et budskap til det tyrkiske folk gjennom Facetime, fremsatte Erdogan anklagene mot sin mangeårige politiske motstander.
Istanbul-avisen Milliyet videreformidler oppfordringen hans til USA: «Overlever mannen i Pennsylvania».
Vil ha dødsstraff
– Jeg har en beskjed til Pennsylvania: Du har tatt del i nok forræderi mot denne nasjonen. Kom tilbake til landet ditt, hvis du tør, sa Erdogan, ifølge Washington Post.
Erdogan har i lang tid kalt Gülen for terrorist, men i mai ble predikantens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet offisielt satt på myndighetenes terrorliste, ifølge NTB.
På et folkemøte lørdag talte presidenten til en jublende folkemengde i Istanbul. Der gjorde han det klart at han nå håper at USA vil utlevere Gülen, som tyrkiske myndigheter betrakter som en terrorist, ifølge et videoopptak publisert av The Guardian.
– Vi har gitt dere alle terroristene dere har bedt om. Vi håper dere vil gi oss den personen som er på vår terrorliste, sa Erdogan.
Folkemengden svarte med taktfaste rop: «Vi vil ha dødsstraff!»
Avviser at han har noe med det å gjøre
Selv avviser Gülen enhver befatning med kupplanene. På spørsmål fra New York Times om noen av hans tilhengere var involvert, svarer Gülen han ikke kan vite hvem som er hans tilhengere.
– Siden jeg ikke kjenner disse personene, kan jeg ikke snakke om hva de potensielt er innblandet i. Det kan være noen fra opposisjonen eller det kan være nasjonalister. Jeg har ikke vært i Tyrkia på 30 år og har ikke fulgt med på dette, sier han i et sjeldent intervju.
Gülen har også fordømt kuppet.
Flere eksperter mener at Gülen heller ikke har de nødvendige kontaktene eller innflytelsen til å gjennomføre noe i nærheten av kuppforsøket som ble satt i gang sent fredag kveld.