Verden

Høytstående prokurdisk advokat drept i Tyrkia

Ankara: En høytstående advokat som har blitt kritisert for å uttale at Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) ikke er en terrorgruppe, er drept sørøst i Tyrkia, bekrefter myndighetene. En politimann er drept i det samme angrepet.

  • Ntb

Tahir Elci var leder advokatforeningen i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia, og var kjent som forkjemper for kurdernes rettigheter. Han ble pågrepet av politiet i oktober etter å ha uttalt seg positivt om PKK på CNNs tyrkiske TV-kanal.

Det var ventet at saken skulle ende i rettsvesenet. Påtalemyndigheten ville tiltale ham for å ha levert «terroristpropaganda» ved at han i et direktesendt innslag på tyrkisk CNN sa at PKK ikke er en terrororganisasjon. Påtalemyndigheten mente han burde straffes med mer enn sju års fengsel for dette.

Skutt i hodet

Men lørdag ble han drept i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia, opplyser to kilder i det prokurdiske opposisjonspartiet HDP. Mens de hevder drapet skjedde i et sammenstøt der han havnet i kryssild under en væpnet konfrontasjon med politiet, hevder byens ordfører Firat Anli at advokaten ble skutt mens han skulle gi en uttalelse til pressen.

Det er også versjonen som president Recep Tayyip Erdogan bekreftet lørdag. Elci hadde sammen med en gruppe advokater akkurat snakket med pressen da han ble beskutt. Både Elci og en politimann ble truffet av skuddene.

Politimannen ble drept. Elci ble fraktet til sykehus med skuddskader i hodet, men livet sto ikke til å redde, bekrefter sykehuskilder.

Det er uklart hvem som skjøt Elci og politimannen.

Økt spenning

Mandag hevdet en talsmann for venstrepartiet HDP at partileder Selahattin Demirtas' bil ble beskutt under et besøk i den samme byen. Politiet tilbakeviste påstanden.

Spenningen er stor mellom regjeringen og den kurdiske minoriteten. President Recep Tayyip Erdogan sa i en tale i begynnelsen av måneden at han lover å kjempe mot væpnede kurdere helt til hver eneste opprører er tilintetgjort.