Verden

- Håper det er til hjelp på at dere får vite at dere ikke er alene i sorgen

Newtown (Aftenposten.no): USA gjør ikke nok for å beskytte sine barn, slo president Barack Obama fast i sin tale på en minnestund i Newtown i natt norsk tid.

 • Usa-korrespondent
 • Alf Ole Ask

– Dette kunne skjedd på hvilken som helst skole. I hvilken som helst by. Dere er ikke alene i sorgen, sa president Barack Obama og fortsatte:

– Alle foreldre vet at det ikke noe vi ikke vil gjøre for å beskytte barna våre, men vi vet også at vi kan ikke alltid være der for det.

Presidenten minnet om at dette var fjerde gang i hans presidentperiode at han besøker en by i dyp sorg etter en masseskyting.

En meget engasjert Obama sa USA nå må gjøre mer for å forhindre nye massakre.

Pris for frihet

— Vi kan ikke akseptere dette som rutine og at vi er maktesløse, sa presidenten og la til: er vi forberedt på at en slik vold som rammer våre barn år etter år på en måte er prisen for frihet?

Les også

Mener Adam Lanza hadde «større planer»

Han minnet om at det å hindre slike masseskytinger er et komplekst problem, men at det ikke må bli en unnskyldning for ikke å foreta seg noe.Konkret sa presidenten at han i ukene som kommer vil samle folk fra ulike sektorer i samfunnet for å se hva som kan gjøres. Men om det innebærer innstramming i USAs

Les også

liberale våpenlover

er helt uvisst.

Møtte etterlatte

Før talen hadde presidenten et lengre møte med de etterlatte, politi og brannfolk som kom først frem til barneskolen i Sandy Hook fredag morgen.

Les også

Rik einstøing ble massedrapsmann

Det var mange som ikke fikk plass inne i samlingssalen på Newton High School der minnestunden ble holdt. Den ligger vel en kilometer fra barneskolen de tragedien fant sted.Det var samtlige religiøse samfunn i Newtown som sto bak dette arrangementet. Mange av de fremmøtte hadde tatt med seg ungene og tusenvis av dem som ikke fikk plass inne fulgte det hele fra storskjermer rundt i byen. Det var kaldt og regn i luften denne mørke desemberkvelden i Newtown, men folk strømmet til med blomster, levende lys og kort med en siste hilsen til ofrene på plasser foran gudshus i byen.

Hedret døde helter

I talen nevnte Obama navnet på alle de seks voksne som ble drept i massakren og viste til at de hadde reagert slik en håpet at alle skulle gjøre i slike situasjoner.

Les også

– 26 personer drept i skoleskyting

Da presidenten på slutten av talen også leste opp fornavnene på alle de 20 små barna som ble skutt, var det sterke følelser i sving blant publikum.— La oss som er tilbake finne styrke til å gå videre og hedre deres minne, sa presidenten.

 1. Les også

  Tøff og myk Obama

 2. Les også

  Kirke i Newtown ble evakuert etter trussel

 3. Les også

  Moren skrøt av våpnene sine

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Obama: «Nordmennene skulle bestemt i verden. Da hadde det blitt orden»

 2. VERDEN

  Mens Joe Biden snakker om å forene USA, har hans gamle sjef en annen rolle i valgkampen

 3. VERDEN

  Barack Obama holder en av sine siste store taler. Her er syv av hans største øyeblikk på talerstolen.

 4. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 5. VERDEN

  12 nye skuddsikre biler til Trump

 6. VERDEN

  Obama: – Demokratiet vårt synes å være på randen av krise