Pompeo med nytt angrep på Kina under London-besøk

Kinas opptreden overfor Hongkong og uigurene i Xinjiang-provinsen sto som ventet på dagsorden under USAs utenriksminister Mike Pompeo besøk i Storbritannia.

Britenes utenriksminister Dominic Raab og USAs utenriksminister Mike Pompeo jobber seg opp trappene i det britiske utenriksdepartementet i London.
  • NTB-Ritzau

Etter møtet med statsminister Boris Johnson og utenriksminister Dominic Raab oppfordret Pompeo andre land til å gi Kina motstand.

Den amerikanske utenriksministeren fastslo at land «som forstår frihet og demokrati» må erkjenne trusselen det kinesiske kommunistpartiet utgjør mot dem.

Downing Street bekreftet etter møtet at behandlingen av uigurene og sikkerhetsloven om Hongkong sto på dagsorden.

«De snakket om felles globale sikkerhets- og utenrikspolitiske spørsmål, blant dem Kinas handlinger i Hongkong og Xinjiang», heter det i en uttalelse fra kontoret til Boris Johnson.

Kinas sikkerhetslov om Hongkong ble vedtatt i mai, men trådde i kraft 1. juli. Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å blant annet ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

Samtidig med Pompeos siste utfall mot Kina, opplyser USAs forsvarsminister Mark Esper at han i løpet av året planlegger et besøk i landet.

Esper opplyste at han har hatt flere samtaler med sin kinesiske motpart den siste tiden.