Pastor under minneseremoni: – Ta kneet bort fra våre nakker!

– Tiden er inne for å stille politiet til ansvar, sa pastor Al Sharpton under en minneseremoni for George Floyd i Minneapolis torsdag.

Minneapolis' ordfører Mayor Jacob Frey og hans kone Sarah Clarke foran George Floyds kiste under minneseremonien torsdag.

Seremonien ble holdt på ettermiddagen lokal tid ved et universitet i den amerikanske byen.

I minnetalen tok Sharpton et oppgjør med rasismen som svarte amerikanere er blitt utsatt for gjennom flere århundrer. Han krevde reform av politiet og rettsvesenet.

– Vi kommer til å fortsette til vi har endret hele rettssystemet, sa den kjente pastoren og borgerrettsforkjemperen.

– En pandemi av rasisme

Pastor og borgerrettsforkjemper Al Sharpton krevde reform av rettsvesenet og slutt på rasisme i sin minnetale for George Floyd.

Også pastor Jesse Jackson, kongressrepresentanten Ilhan Omar og senator Amy Klobuchar deltok under minneseremonien. For å unngå koronasmitte brukte de sørgende munnbind.

Advokaten til Floyds familie, George Crump, sa i sin tale at det ikke var koronapandemien som tok livet av 46-åringen.

– Det var pandemien av rasisme og diskriminering, framholdt advokaten.

Afroamerikanske George Floyd ble drept i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i forrige uke. I etterkant har det vært både fredelige demonstrasjoner mot rasisme og politivold og opptøyer mange steder i USA.

Kneet mot nakken

Den første av flere minneseremonier for George Floyd holdes i Minneapolis torsdag.

I løpet av den neste uken er det planlagt flere minneseremonier for Floyd i tre forskjellige byer.

Seremonien i Minneapolis var den første, og også flere medlemmer av Floyds familie deltok her. Over Floyds forgylte kiste var det projisert et veggmaleri med teksten «Jeg kan puste nå».

46-åringen døde etter å ha ligget på bakken med en politimann over seg i mange minutter. Floyd sa flere ganger at han ikke fikk puste, men politimannen fortsatte å presse kneet mot nakken hans. Politimannen er siktet i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

Al Sharpton brukte torsdag Floyds død som et bilde på diskrimineringen av afroamerikanere gjennom 400 år.

– Ta kneet bort fra våre nakker! sa pastoren i sin minnetale.