Verden

«Jeg har nettopp drept en politimann i Cambridge»

  • Siri Gedde-dahl

Avisen Boston Globe bringer i dag et eksklusivt intervju med gisselet som kjørte rundt med de to «maratonbomberne» i bilen sin, før han greide å flykte:

Danny, en 26 år gammel kineser bosatt i USA, hadde bare kjørt Mercedesen sin inntil fortauskanten på Brighton Avenue for å svare på en tekstmelding, da en gammel sedan skrenser bak ham og stanser. En mann i mørke klær kommer ut og nærmer seg passasjervinduet. Klokken nærmer seg 23.00 torsdag kveld.

Mannen banker på vinduet og snakker fort. Danny ruller ned vinduet. Mannen stikker en arm inn i bilen og åpner døren, klyver inn og vifter med en pistol, skriver Boston Globe.

«Ikke vær dum», sier han. Han spør om Danny har fulgt med på nyhetene om bombene under Boston Marathon mandag. Danny svarer bekreftende. Han hadde sett de kornete bildene av de mistenkte mindre enn seks timer tidligere.

«Det var jeg som gjorde det», sier mannen, som senere skulle bli identifisert som Tamerlan Tsarnaev. «Og jeg har nettopp drept en politimann i Cambridge.»

Han beordret Danny å kjøre - rett frem på Fordham Road, og videre rett frem på Commonwealth Avenue. Det var begynnelsen på en reise der dødsangsten herjet Danny som et mareritt.

Danny, offeret for Tsarnaev-brødrenes mye omtalte bilkapring, fyller ut noen av de siste bitene i tidslinjen mellom drapet på MIT-politimannen Sean Collier, like før 22.30 den 18. april, og skytingen i Watertown der den ene av brødrene ble drept og den andre pågrepet og hardt såret.

Danny vil ikke stå frem med fullt navn, og bruker sitt amerikanske kallenavn.Han beskriver 90 opprivende minutter, først med den yngre Tsarnaev-broren bak i en annen bil, siden med begge brødrene i bilen sin. Gjennom hele denne ildprøven gjorde Danny alt de sa, mens han inne i hodet sitt analyserte hver lyd og bevegelse i frykt for at de når som helst kunne drepe ham.

«Døden er så nær meg», tenkte Danny. Før øyeblikket der den eldste Tsarnaev-broren satte seg inn i bilen hans, hadde Dannys liv vært på tur oppover, fra oppveksten i en provins i Kina til universitetsutdannelse og arbeid i USA.

«Jeg ønsker ikke å dø,» tenkte han. «Jeg har mange drømmer som ikke har gått i oppfyllelse ennå.»

Etter sikk-sakkjøring gjennom Brighton, Watertown og tilbake til Cambridge, ser Danny mulighet til å unnslippe på Shell-stasjonen på Memorial Drive, der de fyller bensin. Hans mulighet lå i to ord: «Cash only». Bensinstasjonen tar bare kontanter. Noen må ut og betale.

Da den yngre broren, Dzhokhar, blir tvunget til å gå inn i Shell Food Mart for å betale, legger storebror Tamerlan pistolen fra seg et øyeblikk og fikler med en navigasjonsinnretning. Han er plutselig litt mindre på vakt, etter en lang natt på rømmen.

Da gjør Danny det han har øvd på inne i hodet sitt:

Lynraskt løsner han bilbeltet, åpner bildøren, kaster seg ut og løper bakover langs bilen. Der er vanskelig å kunne sikte på ham i den retningen han løper.

Tamerlan banner høyt, og Danny føler katastrofen i ryggen. Men gisseltageren forfølger ham ikke. Danny styrter inn på bensinstasjonen over gaten, søker dekning og roper til en ansatt der at de skal ringe nødnummeret 911.

Dannys snartenkthet hjelper politiet å spore opp Mercedesen raskt. Kanskje bidrar det til å avverge et mulig angrep på New York City.

Det som skjedde etterpå er kjent: Den voldsomme skytingen i Watertown, der en politimann ble alvorlig såret og Tamerlan drept. En hardt skadd lillebror Dzhokhar gjemmer seg i nabolaget.

Da Dzhokhar blir pågrepet påfølgende natt, markerer det avslutningen på en vanvittig og opprivende uke for Boston.

En åtte år gammel gutt og to kvinner på 23 og 29 årble drept da de to bombene gikk av i målområdet til Boston maraton 15. april. 264 ble såret.

I jakten på gjerningsmennene etterpå ble en politimann drept og en politimann hardt såret.

Les hele saken med abonnement