Opptrapping av konflikten i Libya: Minst 21 mennesker skal være drept

Søndag har de ulike partene gått til nye luftangrep mot hverandre. FN, USA og India har begynt å trekke ut sitt personell fra Libya.

Soldater i general Khalifa Haftars milits LNA avbildet på vei ut av den østlige libyske byen Benghazi søndag, på vei til Tripoli for å slutte seg til opprørsstyrkene.

Minst 21 mennesker har blitt drept siden general Khalifa Haftars LNA-milits begynte sin militæroffensiv mot Libyas hovedstad torsdag. Det opplyser kilder i den internasjonalt støttede regjeringen i Tripoli, ifølge NTB.

Situasjonen tilspisset seg lørdag, da regjeringslojale grupper gikk til luftangrep på LNA-militsen, som har tatt kontroll på den tidligere internasjonale flyplassen sør for Tripoli.

Søndag kunngjorde Haftars milits at den har gjennomført egne luftangrep mot Tripoli.

FN ber søndag ettermiddag de krigførende partene i Libya om å inngå en kortvarig humanitær våpenhvile slik at sårede og andre sivile kan få mulighet til å forlate de utsatte områdene.

Internasjonale fredsbevarende styrker evakueres

Tripoli er hovedsetet for Libyas internasjonalt anerkjente regjering, Government of National Accord (GNA). Den ledes av statsminister Fayez al-Serraj, og er støttet av en rekke mindre militser.

General Khalifa Haftar er en alliert av den rivaliserende administrasjonen som styrer østlige Libya, og som har base i opprørshovedstaden Benghazi.

Det har den siste pågått forberedelser til en FN-ledet konferanse i Tripoli, som skal kartlegge muligheten for å gjennomføre et demokratisk valg i Libya. Landet har vært preget av kaos og anarki siden Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011.

Søndag varsler imidlertid både FN, USA og India at de har begynt å evakuere personell fra landet på grunn av utviklingen.

General Khalifa Haftar kunngjorde lørdag at hans opprørsstyrker har tatt kontroll på en tidligere flyplass sør for Libyas hovedstad, Tripoli.
Les også

Søreide: Viktig å ta lærdom av Libya-krigen

Luftangrep fra ulike parter

General Haftar leder opprørsgruppen Libyan National Army (LNA), som også har støtte av flere mindre militser. Torsdag beordret han sine styrker til å innlede en offensiv mot Tripoli.

Det fikk rivaliserende grupper i flere byer til å mobilisere for å stoppe inntoget mot hovedstaden.

Fredag varslet LNA at de ville ta kontroll på flyplassen og bruke den som base for å sikre seg ytterligere områder inne i hovedstaden.

Regjeringsstøttede styrker avbildet utenfor den libyske hovedstaden lørdag ettermiddag. Søndag har de ulike partene gått til nye luftangrep mot hverandre.

Internasjonal bekymring

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) advarte lørdag mot økt usikkerhet i det allerede ustabile landet, og sier nye kamper vil gå hardt ut over sivilbefolkningen.

«Krigere ledet av General Khalifa Haftar (...) har en godt dokumentert historie for å gå til vilkårlige angrep mot sivile», skriver HRW i en uttalelse.

G7-landene, som blant annet inkluderer USA, Frankrike, Italia og Tyskland, kom med en felles uttalelse der de advarer mot væpnet konflikt, og understreker at det ikke finnes militære løsninger på Libyas problemer.

Også FNs sikkerhetsråd, inkludert Russland, rådet umiddelbart general Haftar til å deeskalere konflikten. Den militære aktiviteten setter Libyas stabilitet og utsiktene for en politisk løsning i fare, heter det i en uttalelse fra rådet.

Regjeringsstøttede styrker har konfiskert en rekke militære kjøretøy vest for Tripoli, som tilhører general Haftars opprørsgruppe LNA.

Tidligere alliert av Gaddafi

De siste månedene har Haftar nektet å delta i offisielle samtaler med den FN-støttede regjeringen i Tripoli, skriver BBC.

Reuters skriver at Haftar skal ha fortalt russiske diplomater at militæroffensiven inngår i det han kaller en kamp for å utslette terrorister i Libya. Haftars motstandere anser ham imidlertid som en potensiell ny diktator.

Den 75 år gamle generalen hjalp Gaddafi å kuppe makten i 1969, men vendte seg senere fra diktatoren og gikk i eksil i USA.

Han kom tilbake til Libya i 2011, da opprørene mot Gaddafi brøt ut. Haftar ble kort tid etter kommandør i en av de mange militsene som oppsto i maktvakuumet etter at diktatoren ble styrtet.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.