Houthi-opprørerne tar på seg skylden for droneangrep mot oljeledning i Saudi-Arabia

Et oljerør ble satt ut av spill etter et droneangrep, melder Saudi-Arabia. Det skjer kort tid etter fire skip ble sabotert i regionen.

De jemenittiske Houthi-opprørerne tar på seg skylden for en rekke droneangrep mot Saudi-Arabia, melder AP.
  • Morten Schwencke
    a-magasinet@aftenposten.no
  • NTB

Tirsdag morgen ble et oljerør satt ut av spill av et droneangrep, melder Saudi-Arabias myndigheter. To pumpestasjoner var blant målene. De gikk langs et oljerør som går fra øst til vest i landet.

Dette melder landets energiminister Khalid al-Falih, i en pressemelding.

Droneangrepet forårsaket en brann på en av pumpestasjonene, som er eid av det statlige oljeselskapet Aramco. Dette skjer kort tid etter at fire skip, deriblant norske Andrea Victory, ble sabotert utenfor kysten av de De forente arabiske emirater søndag.

Les også

Oljetankere «sabotert» ved Gulfen. Norsk skip fikk hull i skipssiden.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih, melder om at infrastruktur er blitt angrepet med drone. Her er han på en finanskonferanse i Riyadh i April.

Flere medier skriver at de jemenittiske Houthi-opprørerne har tatt ansvar for en rekke droneangrep tirsdag. Den iranskstøttede militsen kjemper mot styrker ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i Jemen.

– Dette er en beskjed til Saudi-Arabia: stopp aggresjonen, sier Houthienes talsmann Mohammed Adbel-Salam til nyhetsbyrået.

To andre mål innen oljeinfrastruktur skal ha blitt angrepet samtidig i regionen rundt hovedstaden Riyadh. Myndighetene karakteriserer disse som «begrensede angrep».

Kystvakten i De forente arabiske emirater passerer en oljetanker utenfor havne byen Fujairah mandag, dagen etter fire angrep mot skip ankret opp nord for byen.

USA peker mot Iran

Etter søndagens angrep mot de fire skipene, vurderte amerikanske myndigheter det som sannsynlig at Iran hadde vært involvert. Spenningen øker nå mellom landene, etter at Iran nylig varslet at de går bort fra deler av atomavtalen, et år etter den ble inngått.

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif karakteriserte tirsdag hendelsene med skipene som «mistenkelige», under et møte med indiske myndigheter.

Les også

Mike Pompeo i hastemøter om Iran

– Jeg har tidligere forutsett denne typen hendelser, ment for å eskalere spenningen i regionen, sa han, ifølge AP.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo diskuterte sabotasjen mot skipene i et hastemøte med europeiske kollegier i Brussel, tirsdag. Han var på egentlig vei til toppmøte i Russland denne dagen.

– Iran utgjør en eskalerende trussel og dette virket som et betimelig besøk på vei til Sotsji, sier USAs spesialutsending for Iran, Brian Hook.

Oljeprisen stiger og USA trapper opp.

Saudi-Arabias myndigheter har stoppet strømmen av råolje i oljeledningene. Men Saudi-Arabias oljeproduksjon vil likevel gå som normalt, ifølge landets energiminister Khalid al-Falih.

Angrepene har imidlertid ført til at prisen på nordsjøolje steg med nesten 1 prosent til 70,79 dollar fatet rett etter at angrepene ble kjent, skriver Reuters.

Amerikanske sjøfartsmyndigheter utstedte mandag et varsel etter meldingene om sabotasje mot skip. En USA-ledet militærflåte er nå på vei mot den persiske gulfen i forbindelse med spenningene rundt Iran.

Fredag opplyste Pentagon at USA utstasjonerer et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten som støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige iranske trusler.