De første resultatene er klare: Centerpartiet kan bli den store taperen i Finland
Socialdemokraterna ligger an til å bli største parti og ras for Centerpartiet. De Grønne går mest frem.
Saken blir oppdatert:
Valglokalene i Finland stengte klokken 19 norsk tid, og det første som ble offentliggjort er forhåndsstemmene. Det er rekordmange som har forhåndsstemt, nemlig 1,5 millioner som er nesten halvparten av dem som vanligvis deltar i et finsk valg.
En sikker prognose er ventet etter 20.30 norsk tid.
Disse tallene bygger på at omkring halvparten av forhåndsstemmene er talt opp og vil helt sikkert avvike fra det endelige resultatet:
Socialdemokraterna ligger at til å få 18,9 av stemmene og 41 mandater som er en reell fremgang. Ved valget i 2015 fikk de 16,5 prosent.
Samlingspartiet får 17,2 prosent og 38 mandat, omtrent det samme som sist. Valgresultatet var 18,2.
Statsministerpartiet Centern får 15,4 prosent og bare 29 mandater. Ned fra 21,1 prosent. Så få mandater har ikke partiet hatt siden 1917.
Sannfinnene ligger an til å få omtrent det samme resultatet som for fire år siden og konkurrerer med Samlingspartiet om å bli det nest største partiet.
De Grønne ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne med 11,4 prosent og får 24 mandater mot 15 i dagens riksdag.
Skjevt bilde
Men forhåndsstemmene i Finland gir et skjevt bilde, fordi det er de eldste velgerne som stemmer på forhånd. I tillegg er det færre i storbyene som forhåndsstemmer.
Omkring klokken 20.30 norsk tid er det ventet at de første pålitelige prognosene kommer. Disse kan du følge i de svensktalende sendingene til Yle.
De siste meningsmålingene tyder på at det ikke blir noen oversiktlig situasjon etter at alle stemmene er talt opp.
Finlands tre største partier ligger alle an til å få mellom 15 og 19 prosents oppslutning i søndagens valg. Spørsmålet er om noen av dem vil kunne samarbeide.
Den siste meningsmålingen før valget ble offentliggjort torsdag. Den viste at Sosialdemokratene (SDP) fortsatt leder med 19 prosent oppslutning. Det nasjonalistiske partiet Sannfinnene har imidlertid gått sterkt frem i sluttspurten, og har med 16,3 prosents oppslutning passert det liberalkonservative Samlingspartiet.
De store spørsmålene
De store spørsmålene som valget vil gi svar på er om årets riksdagsvalg i Finland blir et klimavalg. Klima har vært en het sak i valgkampen. Ungdomsopprøret har også nådd Finland. De fleste partiene har løpt om kapp med klimaløfter. Går Sannfinnene, som mener klimafryktene er overdrevet, frem like mye som målingene viser?
Valgdeltagelsen i Finland har de siste årene ligget rundt 70 prosent.
- Les Odd Inge Skjæveslands kommentar: Han inspirerte Utøya-terroristen – kan bli finsk valgvinner
Finland har de siste årene vært styrt av brede koalisjonsregjeringer, men denne gangen finnes det intet opplagt regjeringsalternativ. Sosialdemokratene og Samlingspartiet vil neppe samarbeide ettersom de har gått hardt ut mot hverandres politikk under valgkampen.
Samarbeid røk
Samtidig kan det bli vanskelig for Samlingspartiet å inngå i en ny koalisjonsregjering med Sannfinnene, etter at det nasjonalistiske partiet gikk ut av koalisjonsregjeringen sommeren 2017.
I den forbindelse ble partiet splittet. Alle statsråder fra Sannfinnene som valgte å bli sittende i regjeringen, dannet et nytt parti kalt Blå fremtid. Det ligger nå an til å få under 1 prosent oppslutning, mens Sannfinnene har karret seg oppover meningsmålingene under ledelse av den sterkt høyreorienterte politikeren Jussi Halla-aho.
Nedstemt helsereform
Ingen av partiene ser altså ut til å få 20 prosents oppslutning, noe som er uvanlig i Finland. Og det er ikke lenger en tydelig blokkdeling mellom høyre og venstre. Årsaken er trolig vinterens avsløringer av at flere eldre er blitt vanskjøttet på privatdrevne sykehjem.
Avsløringene kom ubeleilig for Samlingspartiet, som i flere år har jobbet frem en helsereform sammen med Centerpartiet i koalisjonsregjeringen. Reformen skulle legge til rette for flere privatdrevne sykehjem, men den ble nedstemt i mars, noe som førte til at koalisjonsregjeringen gikk av.
– Sannfinnenes fremgang kan få stor betydning for regjeringsdannelsen. Sosialdemokratene vil neppe ha noe å gjøre med det nasjonalistiske partiet, mens Samlingspartiet er mer ambivalent, mener professor Göran Djupsund ved Åbo Akademi.