Verden

Brannene i delstaten California har vært en stor utfordring for brannmannskapet. Bilder og hus har gått med i brannene. Fire personer er omkommet. Foto: Noah Berger / FR34727 AP

Skogbrannene i California har svidd av nærmere 5000 kvadratkilometer

Mer enn 500 branner i California i USA har svidd av 4.856 kvadratkilometer skog. Sterk vind og mer tordenvær truer med å gjøre situasjonen enda verre.

  • NTB

Siden 15. august har over 500 branner i delstaten på USAs vestkyst gjort store skader. I alt 4.856 kvadratkilometer skog og mark er brent.

Det meste av skadene er forårsaket av tre sammensatte branner, som har svidd av 3.043 kvadratkilometer og ødelagt nærmere 1.000 hjem og andre bygninger. Fire personer er omkommet, tre av dem ble funnet i hjem i områder som hadde fått ordre om å evakuere.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
En elv av ild går gjennom skogen i Bonny Doon, California. Bildet er tatt på torsdag.
Flammene «hopper» over veien Butts Canyon i California.
Myndighetene sier deres innsats i Santa Cruz sør for San Francisco blir hindret av folk som nekter å etterkomme ordren om å evakuere.
Brente biler og hjem i Boulder Creek, California etter voldsomme skogbranner. Dette bildet er tatt søndag.

Nå kjemper brannmannskaper for å hindre at situasjonen blir enda verre ved å lage branngater og gjøre andre forebyggende tiltak. Nå advares det nemlig om nye kraftige byger med torden og lyn, som startet de mange brannene.

Brannmannskapene kjemper på flere fronter, og nasjonalgarden og det amerikanske forsvaret bistår i nordre deler av California.

Noen folk utnytter situasjonen til å plyndre og stjele, ifølge myndighetene. Politiet i Santa Cruz sier 100 politibetjenter patruljerer området, og folk som ikke har noe der å gjøre, blir pågrepet.

Også de ikoniske kjempegrantrærne redwood i delstatens eldste nasjonalpark, Big Basin Redwoods, er truet av brannene. I tillegg til parkens bygninger og campingplasser.

Les mer om

  1. Brann
  2. California