Verden

Røde Khmers tortursjef er død

Kaing Guek Eav, som var avhørsleder og tortursjef for Kambodsjas Røde Khmer-regime under folkemordet på 70-tallet døde onsdag på sykehus. Han ble 77 år gammel.

Kaing Guek Eav, bedre kjent som bror Duch, døde tidlig onsdag morgen. Duch, som var torturleder ved det beryktede Tuol Sleng-fengselet under folkemordet i Kambodsja på 70-tallet, ble 77 år gammel.
  • NTB-AFP

Han var bedre kjent som bror Duch. Han ledet tortur og avhør av tusenvis av menn, kvinner og barn ved det beryktede Tuol Sleng-fengselet.

Kilder opplyser til AFP at han i flere år har vært mye inn og ut av sykehus, og at han hadde «et alvorlig lungeproblem».

Duch ble i 2012 dømt til 30 år i fengsel for forbrytelser mot menneskeheten av FNs spesialdomstol for Kambodsja, etter å ha sagt seg skyldig i drap på minst 12.272 fanger. Dommen ble senere forlenget til livsvarig fengsel.

Duch ba i rettssaken om tilgivelse for forbrytelsene han hadde begått, før han senere ba om å bli frikjent på grunnlag av at han ikke holdt en fremtredende posisjon i Røde Khmer-hierarkiet og kun fulgte ordre ovenfra.

Det kambodsjanske kommunistpartiet Røde Khmer tok makten i landet i 1975. Det innledet fire år med skrekkvelde, og det anslås at mellom 1,7 og 2,2 millioner kambodsjanere døde av sult, sykdom eller ble drept mens Røde Khmer hadde makten.

Pol Pots regime ble styrtet i 1979, men Røde Khmers siste bastion falt ikke før i 1998.

Les mer om

  1. Kambodsja
  2. Tortur