Pave Johannes Paul II kan bli kåret til helgen

Avdøde pave Johannes Paul II er på vei til å bli kåret til helgen. Helgenkåringen er en lang prosess, og i Johannes Pauls tilfelle møter den også protester.

Det arbeides hardt i Vatikanet om dagen for at den avdøde pave Johannes Paul II skal kåres til helgen. FOTO: SCANPIC/AP PHOTO / MASSIMO SAMBUCETTI

Les også:

Søndag blir den avdøde paven saligkåret i Vatikanet, og han rykker dermed et avgjørende skritt nærmere selve helgenkåringen.

En rekke prominente gjester vil være til stedet i Sankt Peters-kirken under saligkåringen, blant dem presidenten i den avdøde pavens hjemland Polen, Bronislaw Komorowski, Belgias kong Albert og dronning Paola, Mexicos president Felipe Calderon og Frankrikes statsminister François Fillon.

Protester

Biskoper, prester og teologer fra 16 land protesterte i uken som gikk mot at Vatikanet gir Johannes Paul særbehandling framfor andre. De pekte på den venstreorienterte biskopen Oscar Romero, som ble drept i El Salvador i 1980, som en vel så verdig helgenkandidat.

Franske teologer som stiller seg skeptiske til helgenkåringen, sier Johannes Paul nektet å gå inn i en virkelig debatt om kvinnenes rolle i kirken. De mener også at han lukket øynene for at stadig flere katolske prester brøt påbudet om å leve i sølibat.

Les om katolikkenes eget syn på helgener på katolsk.no

Antikommunist

Johannes Paul var pave fra 1978 til 2005 og det første ikke-italienske overhode for den katolske kirke på over 450 år. Han markerte seg som en sterk motstander av kommunismen og av liberalisering av kirkens regler for eksempel om prevensjon.

Men for mange katolikker framsto han først og fremst som en sterk forsvarer av den rette troen, samtidig som han var ydmyk og vennlig som person.

Nå er kirken i gang med prosessen som kan gi ham status som helgen – en hellig person som Kristus har tatt bolig i.

Ærverdig

I desember 2009 ble Johannes Paul erklært «ærverdig» av sin etterfølger pave Benedikt. At en person er «ærverdig», betyr at personens kristne livsførsel vitner om «heroisk dyd», forklarer informasjonskonsulent Andreas Dingstad i Oslo katolske bispedømme for NTB.

— Neste skritt på veien mot kanonisering er saligkåring, som forutsetter at det er skjedd et mirakel gjennom personens forbønn. Den endelige kanoniseringen forutsetter ett mirakel til, sier Dingstad.

Den franske nonnen, søster Marie Simon-Pierre, hevder å ha blitt helbredet for Parkinson etter forbønn fra avdøde pave Johannes Paul II, et viktig argument for helgenkåringen av den avdøde paven. FOTO: SCANPIX / GERARD JULIEN

HelbredelseOm Johannes Paul fortelles det at han på mirakuløst vis bidro til at en fransk nonne, søster Marie Simon-Pierre, ble helbredet for Parkinsons sykdom. Han skal også ha gitt en alvorlig syk polsk niåring tilbake evnen til å gå.

Men Johannes Paul huskes blant vanlige katolikker kanskje først og fremst som en inspirerende leder, som samlet store folkemengder overalt der han kom. Det skjedde også under hans besøk i Norge i 1989.

Pave Johannes Paul II lukker den hellige dør i St. Peterskirken 6. januar 2001.