Verden

Nytt sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong

Det har oppstått nye konflikter mellom politiet og demonstranter etter at titusenvis samlet seg til ny protest i Hongkong søndag.

En skadet demonstrant i Hongkong søndag kveld. Det oppsto nye konflikter mellom politiet og demonstranter etter at titusenvis protesterte videre mot en omstridt utleveringslov.
  • NTB
  • Simen Hunding Strømme

Ved 23-tiden, lokal tid skal nye konflikter mellom politi og demonstranter ha oppstått. Politistyrker iført opprørsutstyr har angrepet flere demonstranter med batong, skriver Hongkong Free Press.

Konfrontasjonen med politiet kommer etter at 230.000 hongkongere marsjerte mot en jernbanestasjon sør i byen. Demonstrasjonstoget hadde i forkant blitt godkjent av politiet og ble offisielt avsluttet tidlig søndag kveld.

Politiet anholder en demonstrant etter at nye sammenstøt oppsto i Hongkong søndag kveld.

Etter demonstrasjonstoget skal protestene ha fortsatt i Tsim Sha Tsui, et populært område i byen kjent for handlegater og uteliv.

I distriktet Mongkong, hvor den siste konflikten utspilte seg, brukte flere protestanter paraplyer som beskyttelse mot politiets angrep.

Lokale medier hevder flere er blitt arrestert, skriver The Guardian.

Demonstrasjonen søndag var første store protestmarsj siden forrige demonstrasjon mandag, der elleve menn og én kvinne ble pågrepet for å ha brutt seg inn i den folkevalgte forsamlingen Legco.

Flere demonstranter beskyttet seg med paraplyer da det oppsto konflikt med politiet søndag kveld.

Vil spre sitt budskap til kinesiske turister

Demonstrasjonen har sentrert seg rundt West Kowloon Station, hvor høyhastighetstogene mellom Hongkong og Beijing har sin endestasjon.

Demonstrantene samlet seg her for en grunn.

– Vi vil vise frem vår fredelige og avmålte protest til besøkende fra fastlandet, sier Ventus Lau til The Guardian.

Han er en av arrangørene bak dagens demonstrasjon.

Han hevder informasjon om demonstrasjonene i Hongkong blokkeres i Fastlands-Kina. Et av hovedmålene bak dagens demonstrasjon er nettopp å vise besøkende fra fastlandet det sanne bildet og budskapet fra hongkongere, forklarer han.

– Jernbanestasjonen er det nærmeste stedet hvor vi kan spre vårt budskap til Kina, sier Lau.

Mange protestbannere er skrevet med forenklede kinesiske tegn, ikke de tradisjonelle tegnene som brukes i Hongkong og Taiwan.

Les også

Politiet har kontroll over parlamentet i Hongkong – brukte pepperspray og tåregass mot demonstranter

Flere voldelige konfrontasjoner

Det har vært flere voldelige konfrontasjoner mellom demonstranter og politiet i Hongkong siste måned, utløst av en lov som ville ha tillatt utlevering av mistenkte kriminelle til Fastlands-Kina.

Demonstranter, flere av dem i svarte T-skjorter og noen med britiske flagg, marsjerte i Hongkong søndag.

Loven har siden blitt utsatt som en følge av konfrontasjonene, men det er gjort lite for å bøte på sinnet som mange innbyggere i Hongkong føler.

– Hvorfor er det fortsatt så mange mennesker som protesterer. Jo, fordi regjeringen ikke lytter til våre krav, roper en mann på mandarin i en megafon.

Les også

Hongkong-demonstrantenes fremste lederskikkelse til Aftenposten: – Det vi ønsker, er demokrati

Mange protestbannere er skrevet med forenklede kinesiske tegn, ikke de tradisjonelle tegnene som brukes i Hongkong og Taiwan.

På luksusshopping

Zhang, en ung turist på besøk fra fastlandet sier til Hongkong Free Press at han vet om protestene i Hongkong, men at han ikke kjenner til hvilke krav som stilles. Han kaller stormingen av Legco «overdreven», skriver avisen.

– De jeg så i dag virket mer normale. Jeg håper ikke de vil gjøre noe mot fastlandsbeboere i området, sier han.

Jiang, en annen turist, forteller til South China Morning Post at hun så et «hav av svart» ved Salisbury Garden i Hongkong sentrum, men ikke ante hva folkemassene holdt på med.

– Jeg er i Hongkong i tre dager for å handle luksusvarer. Jeg håper ikke handlingene deres vil påvirke turister som passer sine egne saker, sier hun.

Les mer om

  1. Menneskerettigheter
  2. Politikk
  3. Hongkong
  4. Kina