Verden

12 år gammel klimarapport forutså brannene i Australia

En klimarapport fra 2008, bestilt av den australske regjeringen, advarte om katastrofale branner i 2020.

Allerede for 12 år siden ble regjeringen i Australia advart om brannene som nå herjer i landet. Forskeren bak rapporten er lei seg for at han ikke fikk gjennomslag da han oppfordret til handling mot klimaendringene. Bildet viser brann- og redningsarbeidere i New South Wales i tidlig i desember 2019, da brannene var i startfasen. Foto: Dan Himbrechts, AAP, Reuters

 • NTB

«Sesongen med branner vil begynne tidligere, slutte senere, og brannene vil være mer intense. Disse effektene vil øke over tid, men være synlig i 2020», heter det i rapporten The Climate Change Review , ifølge Teknisk Ukeblad.

– Risikoen kan reduseres betydelig ved kraftig, effektiv og tidlig handling fra alle store økonomier, heter det i rapporten ifølge SBS.

Les også

New Zealands breer er innhyllet i gul røyk og sot fra skogbrannene. Tiningen vil øke kraftig.

Skuffet over seg selv

Ross Garnaut, som ledet forskningen, er lei seg over at det viste seg å være riktig. Han skulle ønske at han tidligere hadde klart å overbevise Australia om faren de nå står midt oppi.

– Det er trist at jeg ikke fikk gjort noe når jeg fikk muligheten til å snakke med australiere om dette emnet. Jeg klarte ikke å fullt ut benytte den muligheten til å overbevise Australia om at det er i vår egen interesse å spille en positiv rolle i en global innsats for å dempe effekten av klimaendringene, sier Garnaut.

Brannene som har herjet i Australia siden september, er de verste og mest katastrofale landet noen gang har opplevd, men forskeren advarer om at det kan bli verre.

– Selv om ting er ille nå vil det fortsette å bli verre, om konsentrasjonen av klimagassutslipp i atmosfæren fortsetter å øke, advarer han.

Les også

Det har ikke vært normalt vær siden 2012. Forskere avslørte ny klima-virkelighet da de ville svare Donald Trump.

Farlig framtid

Ifølge tidsskriftet ble Australia advart om brannene i forskjellige rapporter både i 2008, 2009, 2017 og 2019. Blant annet i en CSIRO-rapport for 11 år siden hvor det advares om at et spesielt brannfarlig meteorologisk fenomen ville være opptil fire ganger mer sannsynlig i en fremtid med global oppvarming.

Minst 27 personer har mistet livet siden 27. oktober. Økologer ved University of Sydney anslår at over 1 milliard dyr har mistet livet eller blitt skadd i brannene. Rundt 100.000 kvadratkilometer svidd av, et område på størrelse med Sør-Korea eller Portugal.

Fredag var det klimademonstrasjoner utenfor australske ambassader blant annet i Brasil, Storbritannia og Tyskland.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brannene i Australia har forårsaket skader for over 4 milliarder

 2. SPORT

  Tennisesset hadde et frynsete rykte. Nå samler han en hel sportsverden med sin innsamlingsaksjon.

 3. VERDEN

  Sydney omringet av flammer, julen kan bli dramatisk

 4. VERDEN

  Flere hundre døde av røyk fra skogbrannene i Australia

 5. KULTUR

  Russell Crowe uteble fra Golden Globe for å kjempe mot brannene i Australia

 6. ØKONOMI

  10.000 surfere demonstrerte mot Equinors oljeutvinningsplaner i Australia