Katolsk orden innrømmer overgrep mot 175 barn

En mexicansk katolsk orden har innrømmet at det har skjedd overgrep mot 175 barn over en periode på 80 år. 33 prester skal ha begått overgrepene.

Avdøde Marcial Maciel anklages for å ha misbrukt 60 barn. Her sammen med pave Johannes Paul II i 2004.
  • NTB-DPA

Det er en intern rapport fra ordenen Legionaries of Christ som nå avdekker overgrepene. Rapportforfatterne har gransket ordenen helt tilbake til oppstarten i 1941.

60 av barna skal ha blitt misbrukt av den ultrakonservative ordenens nå avdøde grunnlegger, Marcial Maciel, ifølge BBC.

– Det store flertallet av ofrene var mindreårige gutter i alderen 11 til 16 år, heter det i en kunngjøring fra den katolske ordenen, lagt ut på nettstedet ceroabusos.org.

Maciel døde i 2008, 87 år gammel. Han er blitt beskyldt offentlig for seksuelle overgrep siden 1990-tallet. Vatikanet beordret ham i 2006 til å trekke seg tilbake til et liv i «bønn og botsgang», men han fikk ingen reaksjoner utover det.

Av de 32 andre prestene som skal ha begått overgrepene, er fem døde, åtte er ikke lenger prester, en har forlatt ordenen, og 18 er fremdeles medlemmer, men får ikke ha omgang med mindreårige.

14 av overgriperne ble selv utsatt for overgrep fra andre prester da de var barn, viser rapporten.

– Det er trolig flere overgrepssaker enn de som er å finne i rapporten, og statistikken må oppdateres løpende, heter det videre.