Verden

New Zealand tok ned statue av omstridt kolonist

Byen Hamilton på New Zealand fjernet fredag bronseskulpturen av kontroversielle kaptein John Fane Charles Hamilton fra torget etter krav og trusler.

Bystyret i Hamilton stemte for å fjerne statuen av kolonisten John Fane Charles Hamilton som nedkjempet maorier på New Zealand da han koloniserte deler av landet på 1800-tallet. Hamilton City Council, AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

En liten gruppe tilskuere fulgte med mens en kran heiste vekk statuen av marinekapteinen som i sin tid kjempet mot urbefolkningen i landet, maoriene, da de forsøkte å forsvare seg mot kolonialiseringen på 1800-tallet.

Byen Hamilton er oppkalt etter samme mann, og føyer seg til en stadig lengre liste over steder i verden som tar et oppgjør med fortiden og endrer navn eller fjerner statuer.

Både lokale maorier og antirasistiske organisasjoner har krevd at statuen skulle fjernes, i tillegg til at det er kommet trusler om at den ville bli revet ned eller vandalisert.

Bystyret i Hamilton City sier at å fjerne statuen er en del av generelt press i landet for å fjerne minnesmerker som ses på som representative for kulturell disharmoni og undertrykkelse.

– Jeg kjenner mange personer – faktisk et økende antall personer – som finner statuen personlig og kulturelt krenkende, sa ordfører Paula Southgate.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. New Zealand

Relevante artikler

 1. SPORT

  Formel 1-stjernene markerte mot rasisme: Seks førere ville ikke gå ned på kne

 2. SPORT

  Verdensmesteren går til angrep på tause kolleger: – Jeg vet hvem dere er

 3. SPORT

  Han er Formel 1-historiens eneste svarte fører. Nå har Lewis Hamilton fått nok.

 4. SPORT

  Punkterte, men vant likevel: – Aldri opplevd noe lignende

 5. VERDEN

  Chicago fjernet Columbus-statue

 6. VERDEN

  Bristol fjerner Black Lives Matter-statue