Verden

Dommer stanset abortforbud i Missouri

En føderal dommer i den amerikanske delstaten Missouri hindret i siste liten et forbud mot abort senere enn åtte uker ut i svangerskapet.

Missouri har allerede en av de strengeste abortlovene i USA, og bare én klinikk i delstaten utfører aborter. Den drives av Planned Parenthood og ligger her i St. Louis. Foto: Christian Gooden / St. Louis Post-Dispatch / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-DPA

Loven som ble undertegnet av Missouris guvernør i mai, skulle ha trådt i kraft onsdag, men utsettes inntil videre. Helsepersonell som utfører aborter etter uke åtte, risikerer i henhold til loven å bli straffet med opptil 15 års fengsel. Loven innebærer unntak for medisinske nødstilfeller, men ikke for voldtekt eller incest.

Kvinnehelseorganisasjonen Planned Parenthood saksøkte delstaten tidligere i år i et forsøk på å stanse loven. De mener den er grunnlovsstridig og peker på høyesterettskjennelsen som legaliserer selvbestemt abort på landsbasis.

Tirsdagens beslutning fra dommer Howard Sachs gjør at loven midlertidig hindres i å tre i kraft inntil en domstol har vurdert den.

Han mener Planned Parenthood og American Civil Liberties union of Missouri trolig kommer til å lykkes i søksmålet. Missouri har allerede en av de strengeste abortlovene i USA, og bare én klinikk i delstaten utfører aborter.

Lignende lover er blitt vedtatt i delstatene North Dakota og Iowa.

Les også

  1. En krangel om skattesnyteri kan være et viktigere forvarsel om USAs abortlov enn nye forbud

  2. Nye lover kan gjøre abort nesten umulig i store deler av USA

Les mer om

  1. Abort
  2. Amerikansk politikk