Dommer stanset abortforbud i Missouri

En føderal dommer i den amerikanske delstaten Missouri hindret i siste liten et forbud mot abort senere enn åtte uker ut i svangerskapet.

Missouri har allerede en av de strengeste abortlovene i USA, og bare én klinikk i delstaten utfører aborter. Den drives av Planned Parenthood og ligger her i St. Louis. Foto: Christian Gooden / St. Louis Post-Dispatch / AP / NTB scanpix

Loven som ble undertegnet av Missouris guvernør i mai, skulle ha trådt i kraft onsdag, men utsettes inntil videre. Helsepersonell som utfører aborter etter uke åtte, risikerer i henhold til loven å bli straffet med opptil 15 års fengsel. Loven innebærer unntak for medisinske nødstilfeller, men ikke for voldtekt eller incest.

Kvinnehelseorganisasjonen Planned Parenthood saksøkte delstaten tidligere i år i et forsøk på å stanse loven. De mener den er grunnlovsstridig og peker på høyesterettskjennelsen som legaliserer selvbestemt abort på landsbasis.

Tirsdagens beslutning fra dommer Howard Sachs gjør at loven midlertidig hindres i å tre i kraft inntil en domstol har vurdert den.

Han mener Planned Parenthood og American Civil Liberties union of Missouri trolig kommer til å lykkes i søksmålet. Missouri har allerede en av de strengeste abortlovene i USA, og bare én klinikk i delstaten utfører aborter.

Lignende lover er blitt vedtatt i delstatene North Dakota og Iowa.