Verden

Frykter at ødelagt demning skal briste - 1500 er evakuert

Nødetatene har arbeidet hele helgen for å få ned vannstanden bak en skadet demning i England, der store vannmasser truer byen Whaley Bridge, etter kraftig regn.

Vannmagasinet Toddbrook Reservoir like ved den lille byen Whaley Bridge i Derbyshire i England lørdag. Siden da har hjelpemannskaper pumpet vannstanden ned ytterligere 3,5 meter og helikoptre har sluppet 530 tonn sandsekker for forsterke den ødelagte murveggen. Foto: Yui Mok / PA / AP / NTB scanpix

 • NTB

Mer enn 1.500 mennesker er evakuert fra Derbyshire-byen Whaley Bridge etter at deler av murveggen som kontrollerer den 180 år gamle demningen Toddbrook Reservoir, fikk ødeleggelser torsdag. Myndighetene frykter at hele demningen vil kollapse, og at byen vil oversvømmes.

Mannskaper har jobbet døgnet rundt for å pumpe vann ut av reservoaret. Innen midnatt søndag skal vannstanden ha blitt redusert med over fire meter, ifølge Canal and River Trust, som eier reservoaret.

Mer regn

Vannmagasinet Toddbrook Reservoir i Derbyshire i England er 180 år gammelt og trolig overmodent for en teknisk oppgradering Foto: Yui Mok / PA / AP / NTB scanpix

Slik tilstanden på demningen er nå, er reservoaret beregnet til å ha 55 prosent kapasitet. Det er ventet enda mer nedbør i området, og det er planlagt at vannpumpingen fortsetter for å sikre at vannstanden holdes nede, også videre gjennom natt til mandag.

Det er dumpet sandsekker på murveggen fra helikopter for å forsterke demningen, og søndag har et militært Chinook-helikopter sluppet 530 tonn sekker på plass etter beste evne.

Politiet i Derbyshire opplyser i en kunngjøring at de fortsetter å overvåke vannstanden i magasinet nøye, inkludert virkningen dette har på murveggen og den omkringliggende infrastrukturen.

Evakuert

Innbyggerne fikk lørdag lov til å dra hjem på eget ansvar for å hente essensielle eiendeler, men søndag ble det slutt på det, da det nå er antatt som for risikabelt.

– Den nåværende situasjonen ved vannmagasinet er fremdeles kritisk, og faren for tap av liv er fortsatt veldig høy, sier visepolitimester Rachel Swann.

Først når et stabilt nivå er nådd slik at ingeniører kan vurdere skadene på veggen, vil myndighetene beslutte om innbyggere og bedrifter får returnere til Whaley Bridge.

Hvis demningen kollapser, vil alle kjøretøyer fra alle nødetater signalisere med sirenene sine tre ganger for å varsle folk. Det vil også gå ut lydsignal fra byen.

Fredag besøkte statsminister Boris Johnson byen Whaley Bridge, som ligger et par mil sørøst for Manchester, 280 kilometer nordvest for London. Han sa da at demningen trenger en større oppgradering.

 1. Les også

  NVE: Behov for 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring

 2. Les også

  Trafikkproblemer og store oversvømmelser etter kraftig uvær i Oslo

 3. Les også

  Forsikringsselskapet If: Rasene i Jølster kunne fått mye større konsekvenser

 4. Les også

  Klimaforsker, Meteorologisk institutt og NVE: Må regne med flere skred

Les mer om

 1. Flom
 2. Vær
 3. Storbritannia
 4. Infrastruktur

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Minst 44 døde etter uvær i Brasil

 2. VERDEN
  Publisert:

  India: Syv døde og minst 40 fanget under sammenrast bygning

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sydneys nyttårsfyrverkeri skytes opp som planlagt på tross av skogbrannene

 4. VERDEN
  Publisert:

  Brannmenn flykter i Australia

 5. VERDEN
  Publisert:

  Etter Australias voldsomme skogbranner kom regnet. Nå advarer meteorologene om livstruende oversvømmelser.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Norsk kaptein beskriver grufulle scener på Bahamas. – Døde kropper fløt i vannet.