Innføring av skjønnskrift i skolen skaper rabalder. Ikke-muslimer reagerer på nytt pensum.

Malaysiske myndigheter innfører kalligrafi i pensum for barneskoleelever. Motstandere mistenker at motivet er å styrke islam.

Slik kan et ønske om en god id, en muslimsk høytid, skrives med skjønnskriften khat.

Utdanningsdepartementet innfører skjønnskriften khat i pensum fra fjerde klasse i faget malayisk språk. Til neste år skal khat utgjøre 6 av 164 sider i malayisk-boken fjerdeklassingene bruker.

I Malaysia bruker de fleste latinske bokstaver, men skriftspråket jawi er også svært utbredt. Dette er en malayisk versjon av arabiske tegn. I tillegg finnes en mer forseggjort skjønnskriftvariant, en kalligrafi kalt khat. Denne brukes vanligvis bare i religiøse sammenhenger, som ved avskrift av koranen eller lignende.

Opprørte minoriteter

Tiltaket har møtt voldsom motbør. Ikke minst koker det blant mange i landets ikke-muslimske minoriteter. Bak lurer en mistanke om at landets regjering vil bruke alle muligheter til å la islam sette preg på samfunnsutviklingen.

Onsdag møtte en viseminister representanter fra kinesiske og tamilske organisasjoner i landet for å roe gemyttene, rapporterer avisen The Star.

– Bare vrøvl

På kommentarnettstedet Malaysia Chronicle kritiserer S. Thayaparan, en forfatter og pensjonert sjøoffiser, tiltaket.

– Tanken om at khat ikke har noe å gjøre med religion, men bare skal få barn til å verdsette skjønnskrift, er bare vrøvl, mener han.

Thayaparan mener alt som det føderale religiøse byråkratiet stikker fingrene sine i, har med religion å gjøre.

– Ikke-malayer blir forledet til å la det offentlige rom bli islamisert fordi dagens regjering trenger å styrke sin islamske troverdighet, mener forfatteren.

Det malaysiske utdanningsdepartementet har etter all kritikken publisert spørsmål og svar om den nye delen av pensum.

– Latterlig

James Jemut Masing, en kristen delstatsminister, mener det hadde holdt å la religiøse skoler undervise elever i skjønnskriften. Han fremholder overfor Borneo Post at en slik ordning ville skapt mindre uro blant minoritetene.

– Hvis det var kinesisk kalligrafi i kinesiske skoler, tror jeg ingen hadde protestert. Men jawi-kalligrafi i kinesiske skoler? Det er latterlig med mindre det finnes en skjult dagsorden, sier han.

Klippet vekk homoscener

Skjønnskriften er ikke den eneste saken med religiøst tilsnitt som uroer. Nylig ble Malaysia et av flere land som sensurerer Rocketman, en film om artisten Elton Johns liv. Filmsensuren hadde klippet vekk scener med homofil sex og menn som kysser hverandre.

– Vi trenger ikke en barnepikestat, sa TV-personlighet og kunstanmelder Sharaad Kuttan.

Homofil sex er forbudt i landet, og tidligere i juli ble det skandale. En film av to menn til sengs sirkulerte, og det ble påstått at en av dem var en profilert statsråd.

Ikke eksamen

Utdanningsminister Mazslee Malik begrunner på sin Facebook-vegg pensumendringen med styrking av barns kunnskap om historie, kunst og det malayiske språkets arv.

Han sier beslutningen ble tatt allerede i 2014 og understreker at skjønnskriften ikke blir med i prøver eller eksamener.

– Er du patriot?

Pensumendringen har også ført til heftig debatt på Utdanningsdepartementets Facebook-side.

En debattant kaller byråkratene «klovner» som heller burde satset på å få alle unge til å lære engelsk ordentlig.

En annen spør hvorfor ikke-muslimer absolutt må lære dette, noe de ikke har noen bruk for. Det er nok å lære malayisk slik at de kan snakke med sine malayiske landsmenn, mener han.

Kritikeren får følgende svar fra en annen privatperson: «Om du er malaysisk, så lærer vi malayisk fordi det er vårt nasjonale språk, ikke bare for å konversere med andre. Hvis du har noen patriotisme, da.»

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.