Verden

Uklarheter om Snowden-asyl i Venezuela

Russisk politiker slapp nyheten på twitter, men angret seg minutter senere

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har takket ja til asyl i Venezuela, melder Reuters. The Guardian

 • Agnes Klem

Lederen av den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, meldte tirsdag at varsleren Snowden hadde takket ja til tilbud om asyl i Venezuela. Meldingen, som ble lagt ut på twitter, ble ifølge Reuters slettet få minutter senere. Det råder nå full forvirring omkring den tidligere etterretningsagentens asyltilbud.

Ingen bekreftelse

Pusjkov melder selv at han fikk informasjonen fra en nyhetssending på den russiske TV-kanalen Vesti-24, og at han ikke hadde hørt noe selv.

— Still alle spørsmål til dem, skriver Pusjkov på twitter.

Ingen informasjon har blitt funnet på hjemmesidene til TV-kanalen som angivelig skal ha rapportert nyheten, og ingen av de russiske nyhetsbyråene har gått ut med informasjon om saken.

TV-kanalen har så langt ikke kommentert saken, ei heller det russiske utenriksdepartementet eller Pusjkov selv.

Tilbudt asyl i flere land

Snowden er ettersøkt i USA, anklaget for spionasje etter å ha lekket informasjon om internettovervåkning i hjemlandet. I løpet av helgen tilbød både Venezuela, Nicaragua og Bolivia varsleren asyl.

— Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr, hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sa Venezuelas president Nicolás Maduro til journalister i presidentpalasset i den venezuelanske hovedstaden mandag.

Snowden har tilbrakt over to uker i transittområdet på flyplassen i Moskva i påvente av at et av de 27 landene han har bedt om asyl i skal gi ham beskyttelse.

- Vi fortalte denne unge mannen «kom hit, du blir forfulgt av imperiet», sa Maduro og refererte til 30-åringens hjemland USA.

På spørsmål om han har snakket med Snowden, svarte Maduro imidlertid «nei, ikke ennå, men jeg vil gjerne».

For at Snowden skal kunne fly til Sør-Amerika, må han få tilstend reisedokumenter fra Venezuela. Han må også finne en rute som kan ta ham over Atlanteren. Den eneste direkteflyvningen fra Moskva stopper på Cuba. Flyvningen går over Europa og USA, og flere europeiske land nektet i forrige uke den Bolivias president Evo Morales å fly over deres luftrom i frykt for at Snowden var ombord, skriver nyhetsbyrået AP.

Saken oppdateres.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Venezuelanere protesterte over hele verden

 2. VERDEN

  Bolivias president Evo Morales går av

 3. VERDEN

  Trump tyr til Twitter for å forsvare seg

 4. VERDEN

  USA varsler reaksjoner om Guadios sikkerhet trues

 5. VERDEN

  Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

 6. VERDEN

  Journalistene viste Maduro film av innbyggere som lette etter mat i søppelet. Da bråstoppet intervjuet.