Trøbbel i vente for Trump hvis økonomien svikter. Nå lurer alle på om smellen kommer før valget.
Et lite flertall amerikanske økonomer tror USA vil få en nedtur allerede neste år, men stadig flere av dem tror smellen er utsatt til 2021.
«Vi ansetter». «Hjelp ønskes». «Stilling ledig».
Går du gatelangs i USA i disse dager, henger det skilt etter skilt i butikkvinduer, restauranter og hurtigmatkjeder.
Kampen om å få fatt i arbeidstagere speiler en arbeidsledighet på bare 3,7 prosent. Den siste måneden har likevel bekymringene slått tungt inn med handelskrig og børsbruduljer.
Én-periode-president?
– Hvis økonomien holder seg sunn, regner jeg med at president Donald Trump blir gjenvalgt. Hvis nedturen kommer neste år, blir gjenvalg vanskelig, sier Stephen Ansolabehere, professor i statsvitenskap ved Harvard-universitetet.
– Hvis økonomien surner, kan Trump bli en én-periode-president, sier Tim Malloy, som står bak de anerkjente Quinnipiac-meningsmålingene.
Trump: Folk stinne av penger
De to ekspertenes vurderinger for Aftenposten er en del av en debatt som nå ruller og går i USA: Når kommer den økonomiske nedturen, og vil den føre til at Trump taper valget neste høst?
President Trump sender selv ut en stri strøm av meldinger om suksesser i økonomien.
– Jeg tror ikke vi får en tilbakegang. Vi gjør det kolossalt bra. Forbrukerne våre er rike. Jeg ga dem et enormt skattekutt, og de er stinne av penger, sa president Donald Trump søndag.
Han kom rett fra ti dager med golf i New Jersey og skulle tilbake til Washington da han kommenterte faren for en økonomisk nedtur – en såkalt resesjon.
Fremsnakker økonomien
Samme dag hadde administrasjonen sendt flere av sine økonomiske sluggere ut på morgen-TV for å fremsnakke økonomien.
– Jeg tror ikke vi skal være så redde for optimisme, sa Larry Kudlow, lederen for USAs nasjonale økonomiske råd.
Mandag kveld fulgte Kellyanne Conway, en av Trumps politiske rådgivere, opp.
– Faktum er at de grunnleggende trekkene i økonomien er sterke, sa hun.
Trøbbel med å finne folk
Utsiktene har inntil nylig vært nesten utelukkende lyse. Arbeidsledigheten har gått ned, sysselsettingen opp og lønningene har steget. I sentralbankens uformelle julirapport – den såkalte Beige Book – rapporterte mange bedrifter om problemer med å besette ledige stillinger. Særlig gjaldt dette byggesektoren, IT og helse.
Og til tross for mørke skyer i form av en handelskrig med Kina, har folk i målinger gitt uttrykk for tro på økonomisk finvær fremover.
Faresignalene
Forrige uke dukket likevel faresignalene opp for alvor.
- Ute i verden ble det kjent at Tyskland, Kina og Storbritannia sliter.
- På hjemmebane i USA varslet rentene på statsobligasjoner om uro. Plutselig snakket alle om «invertert rentekurve» – et fenomen som har varslet tidligere nedturer. Når renten er høyere på kortsiktig statsgjeld enn på langsiktig, tyder det på laber optimisme.
- Børsen har gått i berg-og-dal-bane med noen formidable nedturer på enkelte dager.
Nedtur i 2020 eller 2021?
Omtrent tre av fire i et panel av økonomer mener nedturen kommer i løpet av to år. Et lite flertall tror smellen kommer allerede neste år. I så fall kan den sette preg på valgkampen. Men stadig flere av økonomene tror resesjonen er utsatt til 2021 eller enda senere.
Trump gjør det generelt svakt i målinger der folk spørres om de er fornøyd med jobben han gjør. Økonomien er paradegrenen hans. Ifølge Tim Malloy ved Quinnipiac-instituttet gjør Trump det svakt på de fleste andre spørsmål.
– Mørke skyer i horisonten
– De eneste sterke tallene presidenten har, er innen økonomi. Vi gjorde nylig en meningsmåling og fant ut av 70 prosent av amerikanerne har en god følelse eller en veldig god følelse for de økonomiske utsiktene, sier Tim Malloy.
Han påpeker at dét er en måned siden, og at mye har skjedd siden.
– Situasjonen med Kina har begynt å skape tvil om økonomiens helsetilstand fremover. Dermed er det mørke skyer i horisonten for Trump-administrasjonen, påpeker Malloy.
– Lojale kjernevelgere
På spørsmål om hvordan en økonomisk tilbakegang vil påvirke valgkampen, svarer Malloy:
– Selv med sterke tall i amerikansk økonomi, har presidenten ikke klart å bli mer populær. Kjernevelgerne har vært lojale, men de er ikke mange nok til å gjenvelge ham. Hvis økonomien surner, kan Trump bli en én-periode-president.
– Trenger sterk økonomi
Harvard-professor Stephen Ansolabehere regner med at Trump blir gjenvalgt hvis økonomien fortsetter å være god. Hvis nedturen kommer neste år, blir det derimot vanskelig, mener Ansolabehere. Han leder Center for American Political Studies ved prestisjeuniversitetet.
Han påpeker at det historisk har vært en sterk sammenheng mellom økonomisk vekst og sjansene for gjenvalg av en sittende president.
– Presidenten gjør det skarpt i økonomisk oppgang, sier professoren. Sammenhengen er mindre sterk når man har en sittende president som må gi seg etter to perioder.
Han anser Trumps lave popularitet som et problem for presidentens utsikter til gjenvalg.
– Trump trenger at økonomien holder seg sterk, sier han.
Klandrer sentralbanken
Trump utsatte nylig en rekke nye tollsatser på kinesiske varer. Begrunnelsen var at USAs forbrukere ikke skal rammes i julehandelen.
Ifølge tre kilder The Washington Post har snakket med, drøfter man i Det hvite hus i disse dager et kutt i inntektsskatten for å unngå en brems i økonomien. Spesifikt ser man på en trygdeavgift som Obama-administrasjonen midlertidig reduserte med 2 prosentpoeng i 2011 og 2012 for å få fart i økonomien. Trump selv har både bekreftet og avkreftet at han vurderer dette.
Trump klandrer USAs sentralbank for at veksten ikke er større. Han mener sentralbanken bør kutte rentene mer. Han hevder også at rivalene i det andre partiet saboterer økonomien ved å snakke den ned fordi de vil vinne valget neste år.
«Svært egoistisk», skrev han tirsdag på Twitter.