Verden

New York Times: Mann skal ha stjålet kode som brukes til å hacke andre land

Personen skal være mistenkt for å ha stjålet en kildekode som kan brukes til å hacke andre land.

NSAs hovedkvarter Fort Meade i Maryland. Foto: HANDOUT / Reuters / NTB scanpix

  • Lorns Bjerkan

Personen som er pågrepet, jobbet for entreprenøren Booz Allen Hamilton, samme firmaet som Edward Snowden jobbet for, ifølge New York Times.

Avisen skriver at personen er mistenkt for å ha stjålet en klassifisert kildekode, som NSA har utviklet for å kunne hacke seg inn i datasystemene til land som Russland, Kina, Iran og Nord-Korea.

  • Snowden saksøker Norge: Vil at retten skal fastslå at han ikke kan utleveres

Pågrepet i hemmelighet

Ifølge avisen, som siterer kilder fra rettsvesenet og etterretningen, ble han pågrepet i all hemmelighet av FBI.

Justisdepartementet i USA bekrefter at de har pågrepet en 51 år gammel mann, som de navngir. Han er siktet for å ha stjålet klassifisert informasjon.

Blant dokumentene som er stjålet, er seks av dem utarbeidet med hjelp fra sensitive offisielle kilder, metoder og kapasiteter som er kritiske for nasjonal sikkerhet, opplyser Justisdepartementet.

Erkjenner skyld

Ifølge Time går det tydelig frem på dokumentene at de er klassifisert.

De skriver at personen først nektet skyld, men at han senere har bekreftet at han har tatt dokumenter og filer som han visste var graderte.

– Det finnes ikke bevis for at min klient har forrådt landet. Det vi vet er at han elsker familien og landet. Han har på ærefullt vis tjenestegjort i marinen og har viet hele sin karriere til å beskytte sitt land, sier mannens forsvarer James Wyda, ifølge Baltimore Sun.

Tror ikke det er politisk motivert

51-åringen har vært i varetekt siden 27. august. Fra offisielle kilder får New York Times opplyst at de ikke tror at 51-åringen er politisk motivert, og at han ønsket å lekke dokumentene.

– Etterforskerne tror ikke han er som Snowden eller andre som tror vi gjør noe ulovlig, og som ønsker å publisere det, sier en offisiell kilde til avisen.

Han opplyser at de ikke kjenner til hva som kan være motivet til mannen.

New York Times gjør også et større poeng ut av at nye dokumenter som har kommet ut fra NSA er nedslående, sett i lys av skaden Snowden påførte dem.

Les mer om

  1. Edward Snowden
  2. FBI