Verden

USA lover reaksjoner på påståtte hackerangrep fra Russland

USAs regjering mener Russland står bak en omfattende kampanje for å påvirke presidentvalget, blant annet ved hackerangrep mot Det demokratiske partiet.

USAs president Barack Obama hevder at Russland forsøker å hacke det demokratiske partiet.
  • NTB
  • Robert Gjerde
    Journalist

– Vi kommer til å handle for å beskytte våre interesser, inkludert i cyberspace, og vi vil gjøre det på en tid og et sted som passer oss, sier en høytstående regjeringskilde til nyhetsbyrået AFP.

– Offentligheten kan ikke forvente at de nødvendigvis vil få vite hvilke handlinger som er gjort eller hvilke handlinger vi planlegger å gjennomføre, sier kilden.

Uttalelsene kommer etter at regjeringen fredag gikk ut og anklaget Russland for å stå bak en omfattende kampanje for å påvirke presidentvalget, blant annet ved hackerangrep mot Det demokratiske partiet. Det har lenge vært antydet at russiske grupper eller statsstøttede hackere kunne stå bak datainnbruddene som er oppdaget, blant annet hos Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Fredagens uttalelse er imidlertid den første der USAs regjering formelt legger skylden på Russland.

Russland: – Søppel

Talsmann for den russiske regjeringen, Dmitrj Peskov, avviser anklagene på det sterkeste.

– Dette er igjen en form for søppel, sier Peskov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Hver dag blir president Putins hjemmeside angrepet av titusenvis av hackere. Mange av disse angrepene blir sporet til amerikansk territorium, men vi skylder ikke på Det hvite hus eller Langley hver gang, sier Peskov. Langley er byen hvor den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har hovedkvarter

– Sikre på at russerne står bak

Fredagens uttalelse fra USA levner imidlertid liten tvil om at amerikanerne mener at russerne står bak.

– Vi er sikre på at den russiske regjeringen har styrt de nylige lekkasjene av eposter fra personer og institusjoner i USA, inkludert de fra amerikanske politiske organisasjoner, heter det i en felles uttalelse fra sikkerhetstjenesten Homeland Security og USAs nasjonale sikkerhetssjef Director of National Intelligence.

– Basert på omfanget og hvor sensitivt dette er, mener vi at bare de øverste russiske lederne kunne ha gitt klarsignal til disse aktivitetene, står det videre.

Fredagens uttalelse er den første der USAs regjering formelt legger skylden på Russland.

Guccifer 2.0

Lekkasjene er lagt ut på WikiLeaks og andre nettsteder, enkelte av en hacker som går under navnet «Guccifer 2.0».

Hackerangrepet mot DNC fikk direkte innvirkning under Demokratenes landsmøte. Da ble det offentliggjort interne eposter som viste at ledende personer i partiet støttet Hillary Clinton fremfor Bernie Sanders på et tidspunkt da partiapparatet skulle ha forholdt seg nøytralt. Avsløringene førte til at komiteens leder, Debbie Wasserman Schultz, trakk seg rett før landsmøtet.

I slutten av september ble det kjent at FBI etterforsker enda et hackerangrep mot partiet, rettet mot mobiltelefonene til medlemmer av partiledelsen.

Les også

Nå er det denne kvinnens eposter som skaper trøbbel for Clinton

Trump og Clinton

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har uttrykt dyp bekymring for datainnbruddene og har omtalt dem som «en trussel fra en utenlandsk makt».

– Innbruddene gir alvorlig grunn til å spørre seg om en mulig russisk innblanding i vår valgprosess, sa Clinton i september.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har tidligere sagt at han ikke tror det er hold i beskyldningene.

– Jeg tror det er usannsynlig. Jeg tror kanskje Demokratene setter ut dette, sa Trump i et intervju med russiskeide RT.

En rekke konflikter mellom Russland og USA

Beskyldningen kommer i kjølvannet av en økt spenning mellom Washington og Moskva omkring en rekke internasjonale konfliktsaker, inkludert amerikanske påstander om at russiske flyangrep har rammet sykehus og sivile mål i det opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo i Syria.

Les også

  1. FBI etterforsker nytt hackerangrep mot Demokratene

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Russland
  3. USA