Verden

Le Pen hevder plagiat av tale var kalkulert mediestunt

Ord for ord kopierte Marine Le Pen tre avsnitt fra en patriotisk tale som François Fillon hadde holdt et par uker før. Hun hevder at hun gjorde det for å få medieomtale.

Høyrepopulisten Marine Le Pen brukte deler av en tale fra François Fillon i sin egen 1. mai-tale, uten å kreditere ham.
  • NTB

Presidentkandidat Marine Le Pen sier hun brukte deler av en tale fra den konservative presidentkandidaten François Fillon for å få medieomtale før helgens valg.

Det var i sin 1. mai-tale i Paris-forstaden Villepinte at Le Pen brukte tre avsnitt fra en patriotisk tale som Fillon hadde holdt den 15. april. Men Nasjonal front-lederen nevnte ikke at hun hadde sitert motstanderens tale.

Det var YouTube-kanalen RidiculeTV bemerket likhetene mellom Le Pen og Fillons taler

Ordrett

Kort tid etter fikk hun massiv kritikk og anklager om plagiat i franske medier.

Det var YouTube-kanalen RidiculeTV som først bemerket likhetene mellom Le Pen og Fillons taler. Kanalen publiserte et videoklipp der de to kandidatene sier det samme: Ord for ord.

Kalkulert stunt

I et intervju med den franske tv-kanalen TF1 sier Le Pen tirsdag at 1. mai-talen var et kalkulert stunt for å få medieoppmerksomhet.

– Hadde vi ikke gjort dette, ville dere ikke snakket om det, sier Le Pen i tv-intervjuet.

Mediestuntet var ifølge presidentkandidaten også et forsøk på å nå flere av Fillons tilhengere. I en meningsmåling gjort av Opinionway for avisen Les Echos oppgir nesten 30 prosent av de spurte Fillon-tilhengerne at de vil gi sin stemme til Le Pen. Mellom 42 og 46 prosent svarer at de vil stemme på Macron.

Ønsker å samle folket

Le Pens valgkampleder David Rachline sier til den venstreorienterte avisen Liberation at sitatbruken var en bevisst handling og en hyllest til Fillon «fra en kandidat som ønsker å samle folk og vise at hun ikke er sekterisk».

Les mer om

  1. Presidentvalget i Frankrike