Verden

Saudi-Arabia får plass i FNs kvinnekommisjon: – Som å la en pyroman bli brannsjef

Saudi-Arabia har et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer. Nå er landet stemt inn i FN-kommisjonen som skal styrke likestillingen og kvinners rettigheter.

Saudiske kvinner fotografert på et kjøpesenter i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinnerettigheter er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef, sier administrerende direktør Hillel Neyer i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch, som følger med på arbeidet i FN, etter at det ble klart at Saudi-Arabia får en plass i FNs kvinnekommisjon.

Kommisjonen er «eksplisitt dedikert til å fremme likestilling og å styrke kvinners posisjon», ifølge egne nettsider.

I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe, ta utdannelse eller mer trivielle ting som å åpne en bankkonto.

Kvinner må oppholde seg adskilt fra menn i deler av samfunnet og det offentlige rom, de må dekke seg til, får ikke kjøre bil og kan straffes med piskeslag om de bryter det saudiarabiske kongedømmets strenge moralske regler.

  • Les mer: Flere tusen saudiarabere ber kongen avskaffe vergesystemet

Nummer 141 av 144 land

World Econonic Forum utgir årlig en rapport om den globale likestillingens kår. I fjor lå Saudi-Arabia på 141. plass av 144 undersøkte land. Og da Saudi-Arabia i mars presenterte et kvinneråd i al-Qassim-provinsen, var det med 13 menn på scenen. Ikke en eneste kvinne var å se.

Likevel mente 47 av de 54 medlemslandene i FNs økonomiske og sosiale råd, som har stemt frem Saudi-Arabia, at det er naturlig at landet får en plass i kommisjonen. Stemmegivningen i rådet ble hemmeligholdt, og det er derfor ikke kjent hvilke land som støttet Saudi-Arabias kandidatur.

En video viser at det var USA som tok initiativ til at avstemningen skulle hemmeligholdes. Saudi-Arabia er, til tross for sin katastrofale menneskerettighetsstatus, en nær alliert av USA og flere andre vestlige land.

«Jeg skulle ønske jeg hadde ord til å beskrive hvordan jeg føler meg nå. Jeg er saudisk og dette oppleves som et svik», skriver en kvinne som studerer menneskerettigheter i Australia, på Twitter.

Norge vil ikke avsløre sin stemme

Utenriksdepartementet i Norge vil ikke si hvilke land det stemte på under avstemmingen siden stemmegivningen ikke er offentlig.

«Kvinners stilling og rettigheter står på agendaen i Norges politiske dialog med Saudi-Arabia, og ble senest tatt opp under utenriksminister Brendes besøk til landet i januar i år», skriver kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i UD i en e-post til Aftenposten.

Les mer om Saudi-Arabia:

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Likestilling
  3. FN