Britisk politi snur – vil likevel dele etterretningsinformasjon med USA

Britene likte ikke at hemmelig terrorinformasjon havnet i amerikanske medier. Nå er de likevel enige med USA om at utvekslingen av etterforskningsmateriale skal fortsette.

Dette er et av flere bilder som skal stamme fra britisk politi og som først ble publisert i New York Times. Det viser det som angivelig skal være detonatoren til bomben.

En rekke bilder fra åstedet for Manchester-terroren, som blant annet viser restene av bomben, er publisert i New York Times.

Dette falt ikke i smak hos britene, som torsdag innførte en foreløpig stans i utvekslingen av informasjon og etterforskningsmateriale med amerikanerne.

Torsdag kveld melder flere amerikanske og britiske medier at landene er kommet til enighet om igjen å dele slik informasjon.

Dette skjedde etter at britenes statsminister Theresa May hadde truffet president Donald Trump på et NATO-toppmøte i Brussel.

Mark Rowley, som leder det britiske politiets anti-terrorarbeid, forsikret torsdag kveld at Storbritannia nå jobber tett med de andre landene i etterretningssamarbeidet Five Eyes. USA deltar i dette samarbeidet.

Rowley la til at britene har fått nye «forsikringer», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trump raste mot terrorlekkasjene

Tidligere torsdag sa Theresa May at hun ville ta opp lekkasjene direkte med Trump.

– Jeg vil gjøre det klar overfor president Trump at etterforskningsmateriale som deles mellom våre to lands politi, må sikres, sa May i en uttalelse på britisk fjernsyn.

Donald Trump tok på eget initiativ opp lekkasjene fra terroretterforskningen da han ankom NATO-toppmøtet i Brussel torsdag ettermiddag.

Han sa at dette var en alvorlig trussel mot nasjonal sikkerhet, og lovet at hans administrasjon skulle komme til bunns i problemet.

Han la også til at dette har pågått i lang tid, ifølge BBC.

Ifølge New York Times vil han beordre en egen etterforskning av lekkasjene.

Donald Trump tok på eget initiativ opp lekkasjene -og lovet at USA skal ta tak i dette.

Kritikk fra britisk politi

Britenes politisjef Ian Hopkins var klinkende klar da han uttalte seg til pressen torsdag ettermiddag:

– Vi verdsetter høyt viktigheten av forholdet vi har med våre etterretnings-, politi- og sikkerhetssamarbeidspartnere rundt om i verden. Disse forholdene gjør det mulig å dele og samarbeide om eksklusiv og sensitiv informasjon, som gjør oss i stand til å bekjempe terrorisme og sikre offentligheten hjemme og ute, sa Hislop og fortsatte:

– Når den tilliten er brutt, undergraves disse forholdene, og både etterforskningen og tilliten til oss blant vitner, ofre og deres familier svekkes. Skaden er enda større når det dreier seg om en lekkasje av mulige bevis midt i en terroretterforskning.

USAs ambassade fordømmer lekkasjene

Denomfattende artikkelen i New York Times inneholder en rekke bilder fra åstedet, detaljert informasjon om bomberestene og en oversikt over hvor ofrene befant seg.

Dette var ikke informasjon som var offentlig kjent fra før.

Les også

LES OGSÅ: Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa

USAs øverste diplomat i Storbritannia fordømmer lekkasjene om etterforskningen.

– Disse lekkasjene er kritikkverdige og dypt foruroligende, sier Lewis Lukens, som er charge d'affaires og fungerende ambassadør ved USAs ambassade i London.

Flere lekkasjer

Også navnet på den antatte gjerningsmannen dukket først opp i amerikanske medier, bare 24 timer etter angrepet. Det samme gjorde flere andre nøkkelopplysninger om hendelsen.

Amber Rudd, den britiske innenriksministeren, uttalte da at lekkasjen irriterte henne.

– Det bør ikke skje igjen, advarte hun.

– Vi har gjort det klart overfor våre venner at dette må stoppe, sa hun også.

Men det gjorde det ikke.

Ifølge The Guardian antas det at lekkasjene stammer fra amerikansk etterretning, ikke fra Trumps regjering.

Les også

LES OGSÅ: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

22 drept, et hundretall skadet

Bomben ved Manchester Arena mandag kveld ble utløst i etterkant av en konsert med artisten Ariana Grande. Hun hadde opptrådt på scenen foran 21.000 tilskuere i den utsolgte arenaen.

Da konserten var over og mange var på vei til jernbanestasjonen vegg i vegg, smalt det.

22 er bekreftet drept. Et hundretall ble skadet, mange av dem kritisk. Det er antatt at gjerningsmannen også døde i angrepet.

Totalt er åtte menn pågrepet og koblet til hendelsen. Blant dem er den antatte gjerningsmannens bror. I tillegg er gjerningsmannen far og en annen bror anholdt i Tripoli, Libyas hovedstad.