Verden

Syrisk TV: Assads styrker har gjenerobret Homs

De siste opprørerne og deres familier er evakuert fra Homs, som nå er under full regjeringskontroll, melder syrisk TV. Foto: AP / NTB scanpix

Syriske regjeringsstyrker hevder at all væpnet motstand nå er nedkjempet i landets tredje største by Homs, der opprøret mot president Bashar al-Assad startet.  

  • NTB

Syrisk TV meldte søndag kveld at de siste væpnede opprørerne har forlatt al-Waer, den siste opprørskontrollerte bydelen i Homs, som et ledd i en avtale med myndighetene om evakuering.

Evakueringen startet for flere uker siden, og opprørere og deres familier er siden kjørt ut av det beleirede området.

Tilsvarende avtaler er inngått andre steder, blant annet i landets nest største by Aleppo, og i den østlige delen av hovedstaden Damaskus.

Syrisk TV viste søndag bilder av barn og menn som samlet seg rundt lastebiler som delte ut mat fra myndighetene i al-Waer.

Arnested

Homs ble lenge regnet som arnestedet for opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime, og opprørere kontrollerte en stund deler av byen. Syriske regjeringsstyrker og deres støttespillere har siden gjenerobret byen del for del og lyktes til slutt med å beleire de gjenværende opprørerne i al-Waer.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er over 20.000 mennesker de siste ukene evakuert fra al-Waer til opprørskontrollerte områder lenger er nord i Syria.

Opprørere kontrollerer fortsatt områder nord for Homs, mens regjeringsstyrker og deres allierte har innledet en offensiv mot den ytterliggående islamistgruppa IS sør for byen.

Indre strid

En rekke opprørsgrupper er det siste året drevet nordover til Idlib-provinsen, samt til tynnere befolkede områder i Aleppo-provinsen langs grensa mot Tyrkia.

I Idlib er det først og fremst al-Qaidas forlengede arm i Syria, Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som har kontrollen. De lå tidligere i år i strid med en av de andre større gruppene, Ahrar al-Sham, som søndag ble utsatt for et selvmordsangrep der 14 medlemmer ble drept.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet, men Ahrar al-Sham anklager IS. Den ytterliggående islamistgruppa kontrollerer fortsatt områder i øst og nordøst i Syria, samt sør for Homs.

Les også

  1. De lokkes med penger og statsborgerskap – og dør som Assads kanonføde

  2. USA: – Regimet i Syria gjennomfører massedrap på fanger

  3. Lokale medier: – Norske soldater er inne i Syria

Les mer om

  1. Bashar al-Assad
  2. Syria